Kwartiermakers John Leerdam, Peggy Brandon en David Brandwagt nodigen inwoners van Friesland uit om met hen over het toekomstige Nationaal Slavernijmuseum in gesprek te gaan. Eind dit jaar dienen de drie een voorstel in voor het museum. Voor de ontwikkeling van het plan trekken ze daarom het land door om de verwachtingen en ideeën in kaart te brengen. De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 10 oktober in dbieb in Leeuwarden.
“Met de bouw van het slavernijmuseum komt er een plek voor iedereen om huidige en toekomstige generaties te verbinden en onze gedeelde geschiedenis te (er)kennen. Deze lang gevoelde wens voor de erkenning van het slavernijverleden is door de Amsterdamse gemeenteraad gehoord. Een grondige verkenning ging hieraan vooraf. We zijn benieuwd naar waarom men straks het museum gaat bezoeken, welke verhalen het museum moet vertellen en wat men wil zien, leren en ervaren”, vertelt John Leerdam.
In gesprek met de kwartiermakers
Het museum neemt de trans-Atlantische slavernijgeschiedenis als vertrekpunt. Ook behandelt het museum het slavernijverleden in het Indisch-Oceanisch gebied, waardoor het ook het brede verhaal van het Nederlandse slavernijverleden en koloniaal verleden vertelt. De bijeenkomst start met een plenair programma, waarin de kwartiermakers delen waarom zij het belangrijk vinden om door het land met mensen over het museum in gesprek te gaan. Ook komen het voortraject en het vervolgtraject aan bod. Daarna gaan de aanwezigen uiteen in deelsessies om met de kwartiermakers verdiepend te spreken over de museale inhoud, het maatschappelijke draagvlak of de fysieke locatie van het museum.
Fries programma
Jaleesa Schiphorst van Keti Koti Fryslân licht het Friese perspectief op de komst van het Nationaal Slavernijmuseum toe. Yanesh verzorgt de muzikale omlijsting van de avond. Arjen Dijkstra, directeur van Tresoar, vertelt over de rol van Fryslân in het slavernijverleden, op basis van wat er in het archief te vinden is.
Het programma is als volgt:
- 18:00 uur – start inloop met hapje en drankje
- 18:30 uur – start plenair programma
- 19:30 uur – start deelsessies
- 21:00 uur – einde programma
Geïnteresseerden kunnen zich via deze link aanmelden voor de bijeenkomst.
Over het Nationaal Slavernijmuseum
Het project Nationaal Slavernijmuseum wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.