Zorg & Gezondheid

Aantal ouderen met Corona stijgt

Wat je nu ziet, is dat veel ouderen zoiets hebben van ‘laat jongeren vrij’. Jongeren hebben nu eenmaal veel behoefte aan contact, aan feestjes, noem maar op. Op de een of andere manier komen beide doelgroepen met elkaar in contact, met als gevolg een stijging van ouderen met corona. Waarschijnlijk komt die besmetting tot stand via de mantelzorgers – vaak de kinderen – die thuis jongeren hebben,” zegt Margreet de Graaf, directeur van GGD Fryslân en landelijk woordvoerder bron- en contactonderzoek.

Het aantal ouderen in Friesland bedraagt twintig procent van de Friese bevolking. In Leeuwarden wonen ruim 22.000 65-plussers. Het is raadzaam dat zij nadenken over belangrijke vragen als: wil ik eigenlijk wel op de IC terecht-komen? Wil ik gereanimeerd worden? “Dat zijn vragen om nu over na te denken en de antwoorden kenbaar te maken aan je partner en/of kinderen. Als je lange tijd geïntubeerd bent geweest, dan is dat schadelijk voor je lichaam. Net zoals reanimeren schade veroorzaakt. Al zijn er nu gelukkig andere medicijnen en is de opnametijd op de IC korter,” vertelt De Graaf.

TWEE CATEGORIEËN OUDEREN
De zorgen die ouderen hebben met betrekking tot het coronavirus hangen vooral af van hoe hun leven eruitziet, stelt De Graaf. Grofweg ziet ze twee categorieën: “Ouderen die, net als mijn oma vroeger, zeggen ‘ik ben al zo oud en als het mijn tijd is dan ga ik, daar heb ik vrede mee’, en ouderen zoals mijn ouders die er nog niet aan toe zijn, die nog willen genieten van hun kleinkinderen en reizen willen maken. Als je tot de
eerste categorie behoort dan vind je het waarschijnlijk belangrijk dat je kinderen nog op bezoek kunnen komen. Als je tot de tweede categorie behoort dan kies je ervoor om tijdelijk minder contact te houden
met je kinderen en kleinkinderen.’

VERPLEEG- EN VERZORGINGSHUIZEN
We kennen allemaal de beelden van ouderen die, afgesneden van alle contact met hun geliefden, eenzaam achter het glas zaten. Of de heftige verhalen van echtparen die ruw van elkaar gescheiden werden en kinderen die geen afscheid konden nemen van hun stervende ouders. “Er was een schaarste aan beschermingsmiddelen. Gelukkig is dat nu opgelost. We hebben goed contact met de verpleeg- en verzorgingshuizen. Medewerkers zijn inmiddels goed op de hoogte over wat ze moeten doen wanneer er corona bij een van de bewoners wordt geconstateerd. We wisten al wat we moesten doen bij griep, bij het norovirus, bij legionella, maar dit was nieuw en onbekend. Inmiddels is het normaler geworden.

Dat we het normaler vinden, zie je ook terug in het straatbeeld en in het gedrag van mensen. Er wordt weinig tot geen afstand gehouden. “Je raakt eraan gewend. Ik moet denken aan die filmpjes van bouwvakkers die vroeger niet-gezekerd over smalle balkjes liepen. Je raakt gewend aan de aanwezigheid van gevaar. Eigenlijk moet je, net als je je jas aandoet om naar buiten te gaan, je waakzaamheid aandoen.”

Ook ouderen pakken de draad van hun sociale leven weer op. Vrijwilligerswerk voor sportverenigingen, hobby’s zoals kaarten of biljarten, op de kleinkinderen passen. “Het grootste misverstand is denken dat je veilig bent bij mensen die je kent. We zien vaak dat het bij familiebijeenkomsten, hoe klein ook, toch misgaat. Natuurlijk,
het is ook lastig om je kinderen of kleinkinderen niet te kunnen knuffelen. Het zit zo in ons.” Toch
hamert De Graaf erop je te blijven houden aan de regels: “Afstand houden, handen wassen, bij klachten laten testen en thuisblijven.

Ze is optimistisch. “Het is ons gelukt om de eerste golf te bedwingen, ik hoop dat het ons ook lukt bij
een tweede golf.” Of het vaccin er spoedig is, weet ze niet. “De een zegt in november, de ander zegt over
twee jaar.” ■

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close