Vrije tijdVroeger

De BB bunker in Grou laat de koude oorlog herleven

Naast de A32 bij Grou ligt op een verscholen plek een voormalige bunker van de Bescherming Bevolking (BB). Dit bunkercomplex is maar liefst 1100 m2 groot en de grootste op het gebied van de civiele verdediging in Nederland uit de periode van de koude oorlog

De bunker bood bij een calamiteit, in die tijd dacht men vooral dat het gevaar van de Russen kwam, onderdak aan de Commissaris van de Koningin, de politiecommissaris, brandweercommandant en de burgemeester van Leeuwarden. In deze beschermde omgeving kon het bestuur van de provincie Friesland ongestoord worden uitgevoerd. Als het nodig was konden honderdvijftig personen twee weken in de bunker verblijven zonder dat ze naar buiten hoefden te gaan.

Twee miljoen gulden

Aanvankelijk zou de bunker in Leeuwarden worden gebouwd, maar vanwege de aanwezigheid van de Prins Frederikkazerne en de Vliegbasis Leeuwarden koos men voor Grou. De aanneemsom was destijds 1.040.000,00 gulden en dan moest het gebouw nog ingericht worden. De totale kosten bedroegen ongeveer twee miljoen gulden. In die tijd was dat erg veel geld. In oktober 1967, na een bouwtijd van ruim twee jaar, werd het complex feestelijk geopend door minister mr. H.K.J Beernink van Binnenlandse zaken.

Opgeheven

Het bunkercomplex werd veelvuldig gebruikt bij oefeningen en cursussen voor de vrijwilligers en noodwachters van de Bescherming Bevolking. In heel Nederland waren ruim 200.000 vrijwilligers en noodwachters (dienstplichtigen) actief voor de BB. Na de ontspanning tussen Oost en West werd de Bescherming Bevolking door de overheid als overbodig bestempeld. Uiteindelijk heeft de toenmalige minister van Binnenlandse zaken, Hans Wiegel, in 1986 de BB opgeheven. Vele bunkercomplexen kwamen leeg te staan, waaronder die in Grou.

Museum

Sinds 2014 is de bunker in gebruik als museum. Het complex heeft een enorme omvang en het is bijzonder dat de bunker na al die tijd nog voor negentig procent intact is. Bureaus, telefooncentrales, telexen, oude bakelieten telefoons: alles is nog aanwezig en werkend te zien. Je waant je terug in de jaren zestig. ■

Het museum is iedere eerste zondag van de maand geopend van 11.00 tot 16.00 uur en iedere woensdag- middag van 13.30 uur tot 16.00 uur, met uitzondering van de maanden december en januari.

https://www.museumbeschermingbevolking.nl/

 

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close