Vrije tijd

De dansvloer als ontmoetingsplek

Stichting Stap

De in Leeuwarden geboren Esther Kitsz is voorzitter van Stichting Stap. Ze is de dochter van een dansleraar, dus het dansen is haar met de paplepel ingegoten. Maar de dansavonden zijn net zo goed bedoeld voor mensen die niet zo goed kunnen stijldansen.

“De stichting is vijfentwintig jaar geleden opgericht door iemand die erg van stijldansen hield en daarom avonden organiseerde waar dat gedaan kon worden”, vertelt Esther. “De muziek was daar ook volledig op gericht. Nadat ik voorzitter ben geworden is dit veranderd. De bandjes spelen niet meer een repertoire dat geheel op stijldansen is afgestemd. Bezoekers vinden het ook heerlijk om los te gaan op disconummers.”

De live muziek op de Stapavonden wordt meestal verzorgd door bands die zijn ingespeeld op het wat oudere danspubliek. Het repertoire bestaat veelal uit een mix van golden oldies, met muziek van bijvoorbeeld Roy Orbison, The Cats, Buddy Holly, The Drifters, The Beach Boys en The Eagles. Muziek die mooie jeugd- herinneringen oproept; nostalgie pur sang. “De opbouw van een avond is meestal zo dat we beginnen met wat stijldansnummers. Maar dat is natuurlijk gewoon muziek waar je van alles op kunt doen. Voor de echte liefhebbers van stijldansen zijn ze echter herkenbaar als foxtrot, quickstep, rumba, Engelse wals, cha, cha, cha of tango. Fijn voor cursisten van dansscholen die het geleerde in de praktijk willen brengen. Later op de avond wordt er meestal meer disco gespeeld en als afsluiting ook romantische muziek.”

In dit artikel is te lezen hoe Thea en Wim elkaar vonden op een dansavond van Stichting Stap. Het gebeurt niet zelden dat er romances ontstaan. Toch is het niet zo dat de avonden worden georganiseerd voor singles die op zoek zijn naar een liefdesrelatie. “De dansvloer is geen datingvloer. Stellen die van muziek, dansen en gezelligheid houden zijn net zo welkom als singles die op zoek zijn naar een levenspartner. Het is juist de mix van beide die onze avonden zo gezellig en succesvol maken.”

Wel vindt Esther het mooi als men elkaar vindt tijdens het dansen. “Juist in deze leeftijdscategorie zijn veel mensen hun partner door een scheiding of door overlijden kwijtgeraakt. Zij kunnen dan via een datingsite op zoek gaan naar een nieuwe partner, maar dat vinden ouderen vaak toch wat eng. Je moet dan iemand gaan ontmoeten waar je nog helemaal geen beeld of gevoel bij hebt. Op een dansavond zie je mogelijke partners in levenden lijve en is het allemaal veel vrijblijvender. Je danst niet met een vooropgesteld doel. Dat is een ideale situatie om de ander op een ontspannen manier te leren kennen. Als je elkaar dan een paar keer op een dansavond hebt gezien, wordt het een stuk gemakkelijker om eens een andere activiteit af te spreken. Ik heb heel wat liefdesrelaties én vriendschappen op deze wijze zien ontstaan.” ■

Meer weten over de dansavonden in Joure, Laren en Hardenberg? Kijk dan op http://stichtingstapswingt.nl. Stichting Stap heeft ook een Facebookpagina.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check dit ook
Close
Back to top button
Close
Close