Kunst & Cultuur

Filmtip Noordelijk Film Festival – Ladies of Steel

De 41ste editie van het Noordelijk Film Festival zou vorig jaar al plaatsvinden, maar het coronavirus gooide roet in het eten. Gelukkig kan het festival dit jaar wel doorgaan en wel van 10 tot en met 14 november. Het thema is ‘different, but familiar’, oftewel anders, maar vertrouwd.

Het Noordelijk Film Festival (vroeger Fries Film Festival) is een festival in Leeuwarden dat bezocht wordt door ruim twintigduizend bezoekers. Het kloppend hart is stadsschouwburg De Harmonie. Ook Slieker Film is een locatie en voor het eerst en meteen voor het laatst draaien er films in Pathé Tivoli. Dit jaar doen ook De Koornbeurs in Franeker en De Lawei in Drachten mee aan het festival.

Face The North!, EcoCinema en Noorderkroon

Wat het Noordelijke Film Festival uniek maakt is de Noordse focus. Er is altijd een sterke selectie van nieuwe speelfilms uit Noord-Europa: IJsland, Ierland, VK, Scandinavië en de Baltische Staten. Daarnaast worden er belangrijke films getoond die gaan over onderwerpen als klimaatverandering, vervuiling en duurzaamheid. Met Noorderkroon biedt het festival een podium en springplank voor professionele talenten, studenten en zelfs amateurfilmmakers, door middel van vertoningen, competities en bijeenkomsten.

Ladies of steel

Er is een ruime keuze aan films en we delen hier graag het programma. Daarnaast lichten we er één film uit, Ladies of Steel, die mooi aansluit bij onze doelgroep.

Ladies of Steel is een komisch Fins drama waarin de 75-jarige Inkeri op de vlucht slaat met haar twee zussen nadat ze haar man met een pan op zijn kop heeft geslagen. Tijdens hun roadtrip door Finland worden ze verrast door charmante lifters, mooie herinneringen en schaamteloos dansen in de kroeg. Als Inkeri oude feministische teksten tegenkomt die ze als vrije vrouw schreef in haar studententijd en onderweg ook nog jeugdliefde Eino terugvindt, wordt ze herinnerd aan haar vroegere dromen die in haar leven werden onderdrukt door een patriarchaal huwelijk. Het is tijd dat Inkeri de grootste keuze voor de rest van haar leven moet maken, een keuze tussen geluk en conventie.

Voorstellingen Ladies of Steel:

10 november 20:30 – Pathé Tivoli
12 november 13:30 – Slieker
13 november 14:15 – Pathé Tivoli

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close