Kunst & Cultuur

The Father nog te zien in Sneek, Heerenveen en Drachten

The Father is een indrukwekkende film over de tachtigjarige charmante maar lastige Anthony, subliem gespeeld door Anthony Hopkins. Anthony verliest langzaam zijn grip op de werkelijkheid door dementie, maar wijst elke hulp van zijn dochter Anne (Olivia Colman) af. De Volkskrant gaf de film vijf sterren: “The Father is een aangrijpend en respectvol verslag van dementie

Hopkins, die 83 jaar is, ontving voor zijn rol in The Father een Oscar. Wie de film net als ik gezien heeft, zal dat absoluut begrijpen. Zijn personage Anthony weet niet meer wat echt is en wat zich in zijn hoofd afspeelt. Het verhaal is zo gefilmd dat je zijn verwarring meebeleeft. Die lege plek aan de muur, hing daar niet een schilderij? De inrichting van de keuken die ineens anders is. Was die muur niet groen in plaats van blauw? Als kijker voel je je soms net zo gedesoriënteerd en claustrofobisch als Anthony en dat is een knappe prestatie van toneelschrijver en regisseur Florian Zeller. The Father is zijn speelfilmdebuut; Zeller verfilmde zijn eigen toneelstuk, dat onder andere op West end en Broadway te zien was.

De film laat je zowel de onmacht als de liefde voelen van dochter Anne voor haar vader. Het verhaal roept emoties op en zal voor velen ook confronterend zijn. Maar het is zeker de moeite waard om The Father op een groot doek in de bioscoop te zien. Het kan in ieder geval deze week nog in Sneek, Heerenveen en Drachten.

Bekijk de trailer hier.

Foto: Sean Gleason

 

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close