Financieel

Geen geld voor een bril of gehoorapparaat?

Stichting Urgente Noden Friesland kan helpen

De armoede onder ouderen is ongekend groot, wijzen verschillende onderzoeken uit. Toch ontvangt SUN Friesland, een fonds bedoeld voor urgente financiële nood, weinig aanvragen van senioren. Senioren kunnen een aanvraag doen bij het fonds voor bijvoorbeeld een bril, een gehoorapparaat, een koelkast, een matras, een prothese en tandarts- of fysiotherapiekosten.

Hartje winter in de kou zitten en niet douchen omdat de gasprijzen zo hoog zijn, geen nieuwe koelkast kunnen kopen, de reparatiekosten van een kapotte fi ets niet kunnen betalen: het zijn allemaal voorbeelden van armoede onder senioren. Wat veel senioren in Friesland niet weten is dat ze, via een hulpverlener, een aanvraag kunnen doen voor een eenmalige bijdrage bij SUN Friesland: Stichting Urgente Noden Friesland.

Meer uitgaven

Eén van de redenen dat senioren weinig aanvragen doen bij SUN Friesland is dat ze van een generatie zijn die gewend is om problemen zelf op te lossen. Liever drie dagen boterhammen eten, dan hulp vragen. Wat veel senioren vergeten is dat het leven veel duurder is geworden, zoals de huur of hypotheek en energiekosten. De uitgaven zijn groter geworden, terwijl de inkomsten, zoals pensioen of bijstand, niet zijn gestegen. Ook nemen voor veel senioren de zorgkosten toe naarmate ze ouder worden.

Een andere reden is dat de aanvraag ingediend moet worden door hulpverleners, bijvoorbeeld een huisarts, iemand van thuiszorg of een geriatrisch verpleegkundige, maar ook die zijn niet altijd op de hoogte van het bestaan van SUN Friesland. Ook is er sprake van tijdsdruk onder hulpverleners.

Eenmalige gift

SUN Friesland is in 2010 ontstaan en de gemeente subsidieert de faciliteiten, zoals het personeel en het kantoor. Het geld dat verdeeld wordt, is afkomstig van fondsen. De bijdrage bestaat uit een eenmalige gift. In
Friesland doen alle gemeenten mee, behalve de gemeente Weststellingwerf. Per jaar krijgt SUN Friesland ongeveer achthonderd aanvragen binnen. Niet iedere senior heeft een hulpverlener, maar er kan ook hulp aangevraagd worden via de huisarts of Stichting Humanitas.

Voorbeelden van giften

• Veel senioren weten niet dat de oplader die bij een gehoorapparaat hoort, niet gratis is. Dat zijn extra kosten waar vaak geen rekening mee wordt gehouden.
• Een kapotte koelkast kan voor mensen die diabetes hebben, een ramp zijn. Diabetesmedicijnen moeten  namelijk koel bewaard worden.

Meer informatie

SUN Friesland kan noodhulp verlenen door middel van een eenmalige gift. In sommige gevallen betreft het een lening. De aanvraag moet ingediend worden via een hulpverlener. De reactietermijn is maximaal een week. In noodgevallen kan er binnen 24 uur een beslissing worden genomen. Meer informatie is te vinden op: http://www.sunfriesland.nl

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check dit ook
Close
Back to top button
Close
Close