Kunst & Cultuur

Ken jij het klompen- en fierljepmuseum in Noardburgum?

De familie Scherjon maakt al sinds 1840 Fryske learkeklompen, al zes generaties lang. Nog steeds worden er in de klompenmakerij in Noardburgum iedere week honderden paren klompen vervaardigd, die in Friesland en ver daarbuiten worden gedragen. Maar wist je dat er naast de klompenmakerij ook twee musea zijn?

Het klompenmuseum

Het eerste museum is het klompenmuseum. Logisch, want daar weet de familie Scherjon alles van. Wat begon als een hobby groeide uit tot een educatief museum, van waaruit je rechtstreeks in de klompenmakerij kijkt. Zo kun je zien hoe de klompen gemaakt worden. Maar er is meer. Ontdekt in het museum de geschiedenis van het oudste Nederlandse schoeisel. Vroeger had iedere streek zijn eigen klomp. Je treft dan ook een hele verzameling aan, waaronder buitenlandse exemplaren.

Het is ook leuk om het museum met (klein)kinderen te bezoeken. Er is een speurtocht, ze kunnen zelf een klomp beschilderen (tegen betaling) en klompmidgetgolf spelen in de tuin. Daarvoor is een baan aangelegd met obstakels van oude machines en attributen. Als je wilt mag je er klompen bij aantrekken. De klompenmidgetgolf is gratis als je een kaartje hebt voor het museum.

Geschiedenis van het pand

De klompenmakerij en het museum bevinden zich in een voormalig armenhuis. In 1960 begon de familie Scherjon een klompenmakerij in het historische pand. Je vindt overal nog elementen van het armenhuis terug. Er is ook een winkel waar je terecht kunt voor klompen, klomplaarzen en schoenklompen en voor souvenirs.

Fierljepmuseum

Een fierljepmuseum ligt wat minder voor de hand, maar fierljeppen heeft net als de klomp natuurlijk alles te maken met Friesland. Naast het museum vind je aan de Dr. Ypeylaan een fierljeppolder met een grote vijver en vier schansen. Dus als je alles weet van de geschiedenis en de toekomst van deze mooie sport, dan kun je zelf de sprong wagen. Of je kijkt vanaf het terras naar de prestaties van anderen.

Kinderen (maar ook ouderen) kunnen hun hart ophalen in het waterlabyrint met sloten van verschillende breedtes. Er zijn douches aanwezig voor degene die een nat pak haalt.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close