Kunst & CultuurLeeuwarden

Poëziesteen voor Joop Mulder onthuld in Leeuwarden

Gedicht van Wende Snijders prijkt op bijzonder eerbetoon

In de binnenstad van Leeuwarden is dinsdag 10 mei een bijzondere poëziesteen voor Joop Mulder onthuld. De poëziesteen – onderdeel van de speciale Poëzieroute Leeuwarden – bevat een fraai gedicht van zangeres Wende Snijders, die door Mulder liefkozend zijn muze werd genoemd. Joop Mulder overleed begin vorig jaar en zou op 10 mei zijn 69ste verjaardag hebben gevierd. Zijn dochter Jesse onthulde bij aanwezigheid van familie en vrienden het speciale eerbetoon. 

De poëziesteen voor Joop Mulder is vlakbij de kruising tussen de Sophialaan en Willemskade te vinden. Het is geplaatst op initiatief van Sense of Place en Arcadia, in samenwerking met de Poëzieroute Leeuwarden. ”Ik vond het ontroerend mooi om samen met de mensen die Joop lief hebben op deze manier bij hem stil te staan vandaag”, aldus Wendy Gooren van Sense of Place. “Joop is er niet meer, maar hij leeft wél door in Sense of Place. Dit doen we onder meer door de Joop Mulder Academie, waarin we zijn gedachtengoed en visie op landschapskunst overdragen op een nieuwe generatie makers. Jonge makers de ruimte en vertrouwen geven kon Joop als geen ander. Die lijn zetten we door!”

“Joop is een grote inspiratiebron geweest voor ons”, aldus Sjoerd Bootsma van Arcadia. “Zijn radicale verbeelding was én is een belangrijk fundament voor Arcadia, Leeuwarden-Fryslân 2018 en de gehele culturele sector.”

Stilstand is vooruitgang

Dinsdag 10 mei was tevens het moment waarop Sense of Place de koers voor de komende jaren bekend heeft gemaakt. Deze koers bevat de titel ‘Stilstand is vooruitgang’ en hierin wordt de focus meer gelegd op samenwerking. Naast aanjager en ontwikkelaar van spraakmakende landschapskunst koppelt Sense of Place initiatieven vanuit de gemeenschap aan professionele kunstenaars en mogelijke partners. Het Artistiek adviesteam bewaakt het gedachtengoed van Joop en de kwaliteit van nieuwe werken. Met de oprichting van de Joop Mulder Academie zal de organisatie een nieuwe generatie jonge makers uitgebreid gaan begeleiden. Deze gezonde blik op de toekomst en nog veel meer nieuws is terug te lezen op de website www.sense-of-place.eu/over-ons.

Twee weken geleden werd er voor het station van Leeuwarden ook al een poëziesteen onthuld. Dit keer met het gedicht ‘Smokkelbern’ van Syds Wiersma. Je leest er hier alles over:

Onthulling poeziësteen ‘It Smokkelbern’ voor het station

Foto’s: Xanne Vera

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close