LeeuwardenVroeger

Onthulling poeziësteen ‘It Smokkelbern’ voor het station

Drie jaar geleden strartte het project De terugkeer van de Joodse kinderen. Vanaf dat moment zijn er documentaires, podcasts, fototentoonstellingen en vele verhalen over de bijzondere oorlogsgeschiedenis van de Joodse onderduikkinderen verschenen. De terugkeer van de Joodse kinderen wordt afgesloten met de muziektheatervoorstelling ‘Smokkelbern’ die momenteel te zien is in Sneek en nog te zien zal zijn in Leeuwarden en Amsterdam. Én met de onthulling van een poëzietableau op het plein voor het NS-station in Leeuwarden. Een historische plek, want hier werden de smokkelkinderen vroeger overgedragen aan het Friese verzet.

Op het tableau, dat onderdeel wordt van de poëzieroute van Leeuwarden, komt in iets verkorte vorm het gedicht dat door Syds Wiersma over de geschiedenis van de Joodse onderduikkinderen is geschreven. De onthulling vond afgelopen donderdag plaats door burgemeester Sybrand Buma en mw. Katja Pront-de Jong en mw. Jetty Leffring-Stouwer (twee voormalige Joodse onderduikkinderen). Daarna veegden de burgemeester en Fedde Ebbing samen met een bezem het zand van de steen.

Doopsgezinde kerk

Voorafgaand aan de onthulling was er voor genodigden een bijzonder programma in de Doopsgezinde kerk aan de Wirdumerdijk. Deze locatie was niet voor niets gekozen; de kerk speelde een belangrijke rol bij de smokkel. Onder de aanwezigen waren een tiental onderduikkinderen. Een deel fysiek in de kerk en een deel op afstand via een beeldscherm.

Het was een mooie middag, met muziek van onder andere de Amsterdam Klezmer Band en de 15-jarige Borna Simic op piano. Burgemeester Buma vertelde welke invloed de oorlog op zijn familie heeft gehad. Verder was er een overdenking van van Dijk, oprichter van Slachtofferhulp en neef van Iet van Dijk, die meer dan 100 kinderen van Amsterdam naar Frieland smokkelde. Ook kwamen een paar van de smokkelbern aan het woord.

De 10-jarige Fedde Ebbing las op een indrukwekkende manier het gedicht It Smokkelbern van Syds Wiersma voor. Uit het hoofd en zonder ook maar één hapering.

Vanuit de Doopsegezinde kerk vertrok het gezelschap na afloop lopend naar het station voor de onthulling van het plateau. Daarmee liepen ze de route van de onderduikkinderen in omgekeerde volgorde. Zij kwamen destijds aan op het station en werden opgevangen in de kerk.

Smokkelbern

De muziektheatervoorstelling Smokkelbern is op dinsdag 5 april jl. in première gegaan. Deze voorstelling is al een paar keer uitgesteld vanwege corona, maar kan nu gelukkig eindelijk doorgaan. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar voor een aantal voorstellingen in Leeuwarden. Kijk voor meer informatie en tickets op www.smokkelbern.nl.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close