Zorg & Gezondheid

Saar aan Huis geeft mantelzorgers lucht

Een beetje meer persoonlijke aandacht geven. Samen in beweging blijven. Zorg voor gezonde voeding. Plezier in het leven (terug)geven. Dat is wat een Saar, genoemd naar juffrouw Saartje uit de TV serie Swiebertje, doet. Saar aan Huis is een landelijke organisatie voor professionele mantelzorgondersteuning en al een aantal jaren actief in Fryslân.

Vandaag treffen we Simon Adema en Boukje Wiersma, beide mantelzorgondersteuner bij Saar aan Huis. De gepensioneerde Simon heeft ruime ervaring in de ouderenzorg en neemt regelmatig iemand met dementie onder zijn hoede. “We bezoeken een museum of doen wat praktische klusjes in en om huis. Het is mooi om te merken dat we hiermee de mantelzorger verlichting kunnen geven. Vaak is deze overbelast en het uit handen geven van de zorg is een hele stap. Maar als men eenmaal gewend is, ontstaat er een band voor het leven”, voegt hij er lachend aan toe.

Boukje, redacteur bij deze krant maar ook Saar, gaat een paar keer per week naar een oudere dame wiens familie ver weg woont. “Mevrouw vergat vaak te eten en miste daarnaast aanspraak. Er is een team gevormd van een aantal Saars en mantelzorgers. We zorgen tussen de middag voor een broodje en ’s avonds eten we om de beurt samen met haar warm. Daardoor zijn haar eetmomenten weer gezellig en eet en drinkt ze beter. Dat is voor de kinderen een fijn gevoel. Mevrouw woont nog zelfstandig en speelt regelmatig op haar vleugel. Ze was vroeger beroepsmusicus. We genieten enorm van haar prachtige pianospel en zijn blij dat ze dat nog kan doen.”

De afgelopen periode liep zo’n beetje alles anders dan anders, maar de Saars bleven waar mogelijk naar hun cliënten gaan. Er waren ook veel nieuwe aanvragen. Van mantelzorgers wiens partner ineens thuis was omdat de dagbesteding gesloten bleef. Ze konden door de inzet van een Saar af en toe even op adem komen. Maar ook van mensen met een klein netwerk die graag iemand in de buurt wilden hebben die om het hoekje keek, boodschappen deed en luisterde naar wat hen bezighield.

Saars zijn meestal boven de 45 jaar en hebben een opleiding of ervaring in de (mantel)zorg. Er zijn voor een ander is voor hen vanzelfsprekend. Dat ook in Fryslân steeds meer mensen eerder de hulpvraag durven te stellen, juichen Boukje en Simon toe. “Je merkt dat het meer levenslust geeft, hoe lastig een situatie soms ook is. En net zo belangrijk: mantelzorgers houden het langer vol.”

De informele mantelzorgondersteuning van Saar aan Huis is aanvullend aan de thuiszorg en de huishoudelijke hulp inzetbaar. Meer informatie is te vinden op www.saaraanhuis.nl of bel 058-20 37 058.

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close