Kunst & CultuurVrije tijd

Boekbespreking: Het huis van berouw van Anita Terpstra

Boekbespreking

Annette Bons woont in de mooie binnenstad van Leeuwarden. Ze is opgegroeid met veel liefde voor lezen en is nog steeds verzot op boeken. Annette schrijft blogs, recenseert boeken en wordt af en toe gevraagd voor het proeflezen van een manuscript. Voor de Leeuwarder Seniorenkrant bespreekt ze iedere editie een boek waarvan de inhoud of de schrijver een link heeft met Leeuwarden/ Friesland.

Het nieuwste boek Al mijn moeders van Anita Terpstra komt regelmatig voorbij in de media. In dit boek wordt het leven van haar voorouders in de Friese streek de Wouden beschreven. Ik heb ervoor gekozen om geen recensie van Al mijn moeders te schrijven, maar van Het huis van berouw. Een thriller die zich afspeelt in Holwerd en omstreken.

Over de schrijver

Anita Terpstra werd geboren in Hallum en woont tegenwoordig in Leeuwarden. Ze studeerde journalistiek en kunstgeschiedenis. Tijdens haar studie begon ze met schrijven en deed mee aan verschillende schrijfwedstrijden. Met haar debuut Nachtvlucht werd Anita genomineerd voor de Schaduwprijs en met Samen voor de Gouden Strop. Naast het schrijven van boeken is Anita freelance journalist en recensent voor de Leeuwarder Courant. Ze geeft regelmatig lezingen over haar boeken.

Het verhaal

Hoofdpersoon Rens stort zich volledig op de renovatie van een vervallen state, nadat ze haar verloofde voor het altaar heeft laten staan en hij vervolgens spoorloos is verdwenen. Mensen waarschuwen haar dat de state vervloekt is en dat er vreemde dingen gebeuren. Rens gelooft niet in fabels en geesten. Tot het lichaam van haar ex-verloofde op het terrein van de state wordt gevonden en er nog meer doden in haar omgeving vallen. Ze wordt het middelpunt van het politieonderzoek, maar weigert zich bang te laten maken en gaat op zoek naar antwoorden. Wie probeert haar angst aan te jagen? Of zijn er andere krachten aan het werk?

Tijdens haar zoektocht naar de waarheid ontdekt Rens steeds meer over haar ex verloofde. En niet alleen over hem. Het lijkt erop dat haar schoonmoeder en andere familieleden ook het een en ander te verbergen hebben. Dan lijkt Rens voorzichtig weer een beetje liefde te vinden, maar kan ze deze man wel vertrouwen?

Recensie

Het boek leest erg vlot door de prettige schrijfstijl en de korte hoofdstukken. Het is een thriller zonder bloederige scènes. Een verhaal waarin speldenprikken worden gegeven, waardoor je verdenkingen krijgt tegen bepaalde personages. Je wordt als lezer meegenomen in de zoektocht van Rens en haar twijfels en onzekerheden, terwijl ze probeert overeind te blijven. Langzaam vallen er puzzelstukjes op hun plek en er volgt een ontknoping die ik niet had zien aankomen.

Ik las Het huis van berouw in de zomer, maar het lijkt me een fijn boek om in de herfst te lezen terwijl wind en regen om het huis jagen. Dat vergroot de sfeer, waardoor je je nog meer in het verhaal kunt inleven. ■

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close