Kunst & Cultuur

Boekbespreking: Twee vrouwen, twee levens

Onze redactie werd getipt over het boek Twee vrouwen, twee levens, voor- en tegenspoed in de 19e eeuw. Het is een biografie over de Friese nichten Jelske Vlaskamp (1832- 1895) en Janke Diderika Vlaskamp (1826-1903). Schrijfster en oud-medewerker van Omrop Fryslân Aly van der Mark schreef het boek samen met Margreet Nauta en Titita van Wulfften Palthe (beide nakomelingen van Janke Diderika) en met Martha Kist (collectievormer van Tresoar).

Het boek

Voorafgaand aan het verhaal over de levens van Jelske en Janke Diderika wordt uitgebreid beschreven uit welk geslacht de vrouwen stamden. Ze waren nichtjes, maar hun levens verliepen totaal verschillend. Jelske was de zus van de beroemde Friese tuinarchitect Gerrit Vlaskamp en werd gezien als het zwarte schaap van de familie. Ze raakte ongehuwd zwanger en kwam vanwege een klein vergrijp zes maanden in de gevangenis terecht. Door haar familie werd ze verbannen naar Utrecht, waar een moeilijk leven wachtte. Jelske verloor zeven van haar acht kinderen en werd meerdere malen opgenomen in psychiatrische instellingen.

Haar nicht Janke Diderika was de dochter van Gerrit Arents Vlaskamp, chirurgijn te Wirdum. Zij trouwde met haar neef, de marine arts Doeke Hellema. Haar leven stond grotendeels in het teken van de zorg voor haar gezin. Ook haar bleef het verdriet niet bespaard. Ze verloor net als Jelske een aantal kinderen en kampte met een zwakke gezondheid.

Recensie

Je kunt zien dat dit boek met aandacht is gemaakt. Het is op glanzend papier gedrukt en de tekst is aangevuld met mooie foto’s. De bronnen waaruit is geput om de levens van de vrouwen te beschrijven zijn uitgebreid beschreven. Twee vrouwen, twee levens is een interessante en prettig leesbare biografie, die goed weergeeft hoe verschillend levens kunnen verlopen. Beide vrouwen hadden, ieder op hun eigen manier, een zwaar leven. Als vrouw had je het destijds sowieso niet gemakkelijk. De gezondheidszorg was slecht en de huishoudelijke taken waren niet zo eenvoudig uit te voeren als tegenwoordig.

Al lezende besefte ik hoe rijk we zijn. En dan bedoel ik niet in materieel opzicht, maar in de zin van hoe je je als vrouw nu kunt ontwikkelen door de mogelijkheden die er zijn in deze tijd. Het boek geeft ook een inkijkje in hoe men in die jaren omging met patiënten in psychiatrische instellingen, toen nog gestichten genoemd. Schrijnend om te lezen. Toch is er ook een lichtpuntje. De nakomelingen van Jelske blijken zich ontworsteld te hebben uit de ellende van hun (over)grootmoeder. Dat had ook anders kunnen lopen.

Tenslotte is het leuk om te vermelden dat de stegen en straatjes in Utrecht waar Jelske woonde, nu behoren tot het Museumkwartier. In een apart hoofdstuk is de ‘Jelske-wandeling’ opgenomen. Aan de hand van die wandeling loop je door de straten en stegen die een rol speelden in haar leven. Op Historische Stadswandeling Utrecht – city-routes vind je informatie over een wandeling door het museumkwartier in Utrecht.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close