Kunst & Cultuur

Wurdsto pake of beppe? Of word jij opa of oma?

Campagne voor pakes en beppes: Praat mar Frysk, ook met je kleinkinderen

To en met 23 januari is er extra aandacht voor de pakes en beppes in Fryslân. Met de pake & beppe-campagne wil de Afûk (aanstaande) grootouders bewust maken van de bijzondere rol die ze kunnen spelen in de taalontwikkeling van hun kleinkinderen.

Als mede-opvoeder kunnen grootouders de twee- of meertalige ontwikkeling extra stimuleren, zeker als ze regelmatig oppassen. Bovendien kunnen zij de Friese taal toch meegeven aan hun kleinkinderen, als die vooral in het Nederlands worden opgevoed.
In de campagneperiode hangen overal in de provincie posters met de vraag ‘Wurdsto pake of word jij opa?’ en ‘Wurdsto beppe of word jij oma?’. Op www.pakebeppe.frl is meer informatie te vinden en worden tips gegeven voor het stimuleren van de tweetalige ontwikkeling.

It Grutte Pake & Beppe Foarlêsboek

De komende week zijn er nog twee voorleesochtenden.  Op zaterdag 20 januari leest acteur Joop Wittermans voor uit It Grutte Pake & Beppe Foarlêsboek van Mirjam van Houten bij Van der Velde boeken in Drachten. Dit prachtige nieuwe voorleesboek bestaat uit meer dan twintig voorleesverhaaltjes, speciaal geschikt om te worden voorgelezen door pakes en beppes aan kinderen van 2 tot en met 6 jaar. Met een QR-code in het boek kun je de verhaaltjes ook nog beluisteren. De verhalen zijn ingesproken door Hilly Harms, Leny Dykstra, Jan Arendz en Joop Wittermans. Zaterdag 27 januari om 11.00 uur leest Hilly Harms voor bij Boekhandel Burgum.

Oppastas

Speciaal voor de pakes en beppes die (gaan) oppassen is een prachtige ‘oppastas’ te koop, met daarin It Grutte Pake & Beppe Foarlêsboek, een wandelbingo, een boekje met oppastips en andere aardigheidjes. Een mooi cadeautje voor aanstaande pakes en beppes of als bedankje voor al het oppassen! De tas is te koop in de Afûk Fryske boek- en kadowinkel en via http://websjop.afuk.frl.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close