Een goede reputatie valt of staat tegenwoordig met de mening van de buitenwereld, met wat men in de media en online roept. Een overheersende meerderheid laat steeds vaker openlijk haar mening horen. Haalt anderen neer voor kijkcijfers en likes; dat is het tijdperk waar we in leven. We vinden het belangrijk dat iedereen alles van ons weet, inclusief onze vaak ongenuanceerde mening. Daardoor kan alles wat iemand heeft opgebouwd in één klap verloren gaan.
De publieke opinie is zo veranderlijk als het weer en degene die het hardst schreeuwt krijgt de meeste aandacht. We zouden, net als de zwijgende minderheid, kunnen wachten met het geven van onze mening tot er onderzoek is gedaan en de onderste steen boven ligt. Maar daar zijn we te ongeduldig voor. We gaan voor sensatie en roddel. Met als gevolg dat de betrokkenen niet meer van die smet af komen en daarmee getekend zijn voor het leven.
We staan er niet bij stil wat we kapot maken, hoe groot onze invloed wellicht is en dat we een voorbeeldfunctie hebben. We vergeten door te vragen of ons boerenverstand te gebruiken. We baseren onze mening op aannames, sterke verhalen en onvolledige informatie en nagelen anderen aan de schandpaal. De gevolgen daarvan zijn desastreus en onomkeerbaar. We zijn een blame-, shame- en cancelcultuur geworden, in plaats van een morele samenleving waarin mensen op een nette manier ter verantwoording worden geroepen. En heel opvallend: waarom kun je in de politieke arena fout op fout maken en op je post blijven en moet bij een ander de kop eraf? Waarom wordt de een harder afgestraft dan de ander?
Obstakels zijn er niet om het leven moeilijker te maken; het zijn uitdagingen die je aansporen om te leren en niet op te geven. Geef de ander ook die ruimte. Je weet nooit wat zijn of haar draagkracht is. Denk goed na over wie je wilt zijn, wat je wilt uitstralen en hoe je wilt dat mensen je herinneren. Loop niet mee met de meute, distantieer je van zwart-wit denken en vaar je eigen koers. Ga uit van je eigen integere wijsheid. En wees respectvol naar anderen. Juist als je het niet met elkaar eens bent. ■