SportZorg & Gezondheid

Hoogleraar Bas Bloem: Parkinson voorkomen of vertragen door sport

Dinsdagavond was Bas Bloem, hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen aan het Nijmeegse Radboudumc, te gast in het tv-programma Humberto. Aanleiding was dat hij Stevinpremie ontvangt, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap.

Bas Bloem is dé expert op het gebied van de ziekte van Parkinson. Hij zoekt voortdurend naar manieren om de ziekte te vertragen of te voorkomen en de kwaliteit van leven van patiënten zo hoog mogelijk te houden. ParkinsonNet, een zorgmodel voor mensen met deze chronische ziekte, werd door hem ontwikkeld.

Sport als medicijn

Onderzoek toont aan dat Parkinson behandeld kan worden met sport, als een medicijn. Het onderdrukt symptomen. In dit artikel over boksen voor mensen met Parkinson lees je daar alles over.

In de zwarte stof op het plaatje van de hersenen hierboven wordt dopamine gemaakt. Dopamine heb je nodig om te bewegen, om te denken, plannen te maken en geluk te ervaren. Bij mensen met Parkinson gaat dat gebied kapot. Dat leidt tot gestoorde bewegingen, zoals ‘freezing’. Sport perst extra dopamine uit je hersenen. Daarnaast gaat het aangetaste gebied nieuwe verbindingen maken naar gezonde hersengebieden, die vervolgens oude functies gaan overnemen.

Bloem wil sport ook inzetten om te kijken of het de ziekte kan uitstellen of voorkomen bij mensen die een risico hebben om Parkinson te krijgen. Bijvoorbeeld door een erfelijke aanleg.

Foto’s: still van uitzending Humberto

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close