Wonen & Veiligheid

Cybercriminelen misbruiken het coronavirus

Het landelijk meldpunt internetoplichting ziet de laatste tijd dat meer mensen worden opgelicht door malafide web-shops, die coronagerelateerde producten zoals mondkapjes aanbieden. Deze producten worden wel betaald, maar niet geleverd. Je herkent deze nep-webshops vaak aan het feit dat ze alleen een betaalmogelijkheid via een link aanbieden, in plaats van reguliere mogelijkheden zoals iDeal.

Phishing rondom corona

Een e-mail, tekstbericht of betaal-verzoek met een foute link erin is een veelgebruikte manier om je gegevens te achterhalen of je over te halen om geld over te maken. Dit heet phishing. De politie meldt dat er onder andere e-mails en sms’jes rondgaan die zogenaamd vanuit overheidsinstanties, (nep)bedrijven of werkgevers worden verstuurd. Bij deze vorm van phishing wordt ook misbruik gemaakt van de situatie rondom het coronavirus. Het is belangrijk om niet op de links in deze berichten te klikken en de berichten direct te verwijderen. Er zijn bijvoorbeeld mails rondgestuurd met neplinks om een gedesinfecteerde nieuwe pinpas te bestellen. Of er wordt gezegd dat je een nieuw wachtwoord moet instellen, omdat je nu thuis werkt. Let daarom goed op de betrouwbaarheid van de afzender als je een e-mail van een onbekende krijgt.

Vijf tips om jezelf te beschermen tegen internetcriminelen

E-mails, tekstberichten en betaal-verzoeken, ze kunnen zomaar foute links bevatten. We noemen deze vorm van internetcriminaliteit phishing.Het zijn veelgebruikte manieren om jouw gegevens te ontfutselen. Met die gegevens kunnen internetcriminelen jou geld afhandig maken, of ervandoor gaan met je identiteit. Als je phishing kunt herkennen, en niet op linkjes en bijlagen klikt, snijd je internetcriminelen flink de pas af.

1. Eerst checken, dan klikken
Klik niet zomaar op iedere link of bijlage, maar controleer de echtheid van een e-mail, appje of betaal-verzoek om phishing te voorkomen.

2. Gebruik verschillende sterke wachtwoorden
Wachtwoorden zijn je eerste verdediging tegen internetcriminelen. Gebruik daarom sterke en unieke wachtwoorden per dienst. Deze zijn moeilijker te kraken en mocht er ooit iemand achter je wachtwoord van een bepaalde dienst komen, dan hoef je alleen dat wachtwoord te veranderen. Om jezelf nog beter te beschermen, kun je soms ook kiezen voor tweestapsverificatie of vingerafdrukbeveiliging. Bij tweestapsverificatie voeg je naast een wachtwoord een extra check toe, bijvoorbeeld doordat je ook een code moet invoeren die je ontvangt in een sms.

Hoe maak ik een sterk wachtwoord?
• Hoe langer je wachtwoord, hoe sterker. Liefst langer dan acht tekens.
• Gebruik ook cijfers en speciale tekens (zoals ! $ ^ & #).
• Zorg dat je kleine letters én hoofdletters gebruikt.
• Gebruik een wachtzin, zoals: MijnHondHeeft4PotenEn1Staart! Die zijn makkelijker te onthouden en lang.
• Gebruik een wachtwoordmanager om je wachtwoorden te kunnen onthouden, of schrijf deze op in een boekje.

Wat is geen sterk wachtwoord?
123456
!@#$%^
Johan1994
Iloveyou
qwerty
admin
wachtwoord123

Om te checken hoe sterk jouw
wachtwoord is, surf je naar
https://veiliginternetten.nl/
wachtwoordkraak-test/

3. Voer software-updates altijd direct uit
Een software-update installeert een nieuwe versie van het besturingssysteem van je apparaat. Software-updates bevatten vaak beveiligingsupdates waardoor je gegevens beter beschermd blijven. Installeer daarom altijd direct alle software- en app-updates op je computer, tablet en mobiele telefoon.

Tips voor software-updates:
• Controleer of je de laatste update geïnstalleerd hebt.
• Stel je computer, telefoon en tablet in op ‘automatisch updaten’. Zo weet je dat je altijd de laatste versie geïnstalleerd hebt.

4. Gebruik altijd een virusscanner
Met virussen of programma’s willen internetcriminelen je persoonlijke gegevens misbruiken of je apparaten beschadigen. Een virusscanner beschermt je daartegen en scant je computer op virussen en andere schadelijke bestanden. Daarmee is het een belangrijk onderdeel van de bescherming van je computer. Je kunt betaalde of onbetaalde virusscanners installeren. Een betaalde virusscanner heeft vaak meer functies dan een gratis versie. Toch is het beter om een gratis virusscanner te hebben dan helemáál geen virusscanner.

Virusscanners voor tablets en smartphones zijn bij appstores verkrijgbaar. Een virusscanner checkt elke app die je installeert en geeft je een waarschuwing als de app kwaadaardig is. Wel geldt bij het gebruik van een virusscanner nog steeds dat je zelf moet blijven opletten bij het downloaden van apps.

5. Maak regelmatig een back-up
Een back-up is een kopie van je gegevens op een veilige plek. Zo voorkom je dat je foto’s, werk-stukken en alle andere bestanden op je computer kwijt bent als je computer bijvoorbeeld besmet raakt met een virus. En vergeet ook de bestanden op je mobiele telefoon en tablet niet. Zorg er tot slot voor dat je een back-up op een veilige plek bewaart.

Kijk op veiliginternetten.nl voor meer tips om je internetveiligheid te vergroten.

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close