Kunst & Cultuur

Miniatuurhuis van Stoereloer verbindt ouderen en kinderen

Kunst kan een prachtige manier zijn om mensen te verbinden. Zeker in onzekere tijden. Kunstenaarscollectief Stoereloer uit Leeuwarden bedacht een project waar ouderen en kinderen samen aan konden werken. Op afstand natuurlijk, maar dat maakte het misschien nog wel specialer. Het resultaat is een miniatuurhuis dat vanaf 6 juli online te zien is. En zodra het kan zal dit huis vol verhalen ergens in Leeuwarden te bewonderen zijn. Dan kunnen alle deelnemers elkaar alsnog ontmoeten.

Stoereloer, bestaande uit de kunstenaars Marjan Beuker, Marsja van der Ven en Reina Visser, is naar eigen zeggen ‘een grote, creatieve familie die kunst, ambacht en techniek op een eigentijdse en speelse manier bundelt’. Bijvoorbeeld in de jaarlijkse zomerweek voor kinderen, vol leuke workshops. De coronacrisis zette een streep door de vele activiteiten die gepland stonden. Maar met de creativiteit die kunstenaars eigen is, bedachten ze een geweldig alternatief. Een communityproject waarbij ouderen en kinderen samen op afstand een miniatuurhuis konden bouwen. “Het was ons antwoord op de veranderde wereld die vooral deze twee groepen hard trof”, zegt projectleider Mariese Schuurman. “Hun wereld werd ineens heel klein. Daarom wilden we iets doen met dat kleine wereldje, het eigen huis. Maar dan door er een positieve draai aan te geven.” Het aantal reacties was overweldigend. “We hoopten op ongeveer 50 deelnemers. Uiteindelijk stond de teller op 500. Echt geweldig!”

Een houten snoepkraampje, compleet met prijslijst

Wie zich aanmeldde kreeg een bouwpakket en wat basisknutselmateriaal thuis. Marjan maakte er een heel leuk instructiefilmpje bij. Zo kon men goed voorbereid aan de slag om een kamer te maken met daarin dingen om blij van te worden. En blij word je er zeker van! Iedere kamer is een kunstwerkje op zich. Je komt ogen tekort om alle details in je op te kunnen nemen. De creativiteit van de deelnemers heeft de dames verrast. “Het niveau is hoog”, vindt Marsja. “Echt inspirerend om te zien hoe iedereen er iets bijzonders van heeft weten te maken. Gordijntjes van stof, een klokje van klei, een houten snoepkraampje, compleet met prijslijst, een keurig opgemaakt bed, een stoeltje van een boomstammetje, echte miniplantjes, een klein boekenkastje; echt ongelooflijk knap!”

Samen met oma of pake

Van alle geknutselde kamers wordt op dit moment in de Floris Verster ateliers een groot huis gemaakt. Waarschijnlijk zelfs meerdere huizen, nu er zoveel mensen hebben meegedaan. Drie inzendingen vormen samen één kamer. De kunstenaars hebben de delen op gevoel bij elkaar gezocht en het resultaat is meer dan geweldig. De mix van jong en oud is goed te zien in het kunstwerk. Een deel van
de kinderen is samen met opa, oma, pake of beppe aan het knutselen geslagen.

Marie Louise Scheffers (75) deed mee met de vijfjarige Abdu. “Ik help Abdu al een tijdje met de Nederlandse taal. Door de coronamaatregelen kon ik ineens niet meer naar hem toe. Het project van Stoereloer kwam precies op het goede moment. Abdu maakte met hulp van zijn zus zijn slaapkamer na en ik heb mijn atelier nagebouwd. We hadden er via de telefoon en app contact over. Dat zorgde ervoor dat we ook in deze rare tijd op een leuke manier in verbinding konden blijven. Zodra het miniatuurhuis ergens tentoongesteld wordt gaan we er samen naartoe.”

“Je bent gewoon mens”

Marie Louise is al jaren als vrijwilliger betrokken bij de Stoereloer zomerweek. Ze is in het bezit van een ‘nijverheidsakte’ zoals dat destijds heette en heeft altijd les in handenarbeid gegeven. De omgang met kinderen vindt ze mooi. “Ze hebben zoveel fantasie en zijn zo heerlijk spontaan. Daar blijf je jong bij. Ik heb geen kleinkinderen, maar de kinderen uit mijn straat komen vaak even kijken als ik in mijn werkplaats bezig ben. De deur staat meestal open. Ze mogen dan iets noemen wat ze leuk vinden, bijvoorbeeld een dolfijn. En daar maak ik dan een houten beeldje van.”

Ze heeft veel plezier beleefd aan het miniatuurhuis. “Het was prutswerk, maar zo leuk! Ik heb dingen uit het poppenhuis van mijn kinderen gebruikt en in het atelier staan ieniemienie houten beeldjes.” Marie-Louise heeft een uitgesproken mening als het om activiteiten voor ouderen gaat. “Ouder zijn is puur een getal. Verder ben je gewoon mens. Wat leuk is voor kinderen, is ook leuk voor ouderen. Dat hebben de kunstenaars van Stoereloer goed aangevoeld.”

Marjan, Marsja, Reina en Mariese hebben een bijzonder project neergezet, waar ze zelf met heel veel plezier aan gewerkt hebben. Ook Mariese was regelmatig in het atelier in de oude ambachtschool te vinden. “We hebben er van genoten. Veel andere projecten konden niet doorgaan en het miniatuurhuis gaf ons de kans om toch samen bezig te zijn. Natuurlijk wel op 1,5 meter afstand. Gelukkig is het
atelier daar groot genoeg voor.”

Vanaf 6 juli kun je een digitaal kijkje nemen in het miniatuurhuis op www.stoereloer.nl. Daar zijn ook alle zomerse activiteiten van Stoereloer te vinden.

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close