ColumnsVan alles

De wereld van Koesma

EENHEID

Het leven is niet één rechte lijn, er is nogal wat gaande. Wat was het een turbulent jaar! De discussies en demonstraties waren heftig en massaal. Een wankele regering blijkt een voedingsbodem voor een ontwrichte samenleving. De ineffectiviteit van de regering is schadelijk voor onze economie. gesteggel over coronamaatregelen, stikstofcrisis, burgers die de dupe worden van bureaucratie; Nederland is verstrikt geraakt in het eigen beleid en regelgeving.

De lokroep naar geld wordt groter, jongerencriminaliteit en wapenbezit nemen toe. De nieuwste rage is messen en machetes. het machtsvertoon en stoerdoenerij van boeren levert een gevaar op de weg op en de respectloosheid naar minister Schouten en andere politici is disproportioneel.

Drugslabs schieten als paddenstoelen uit de grond. het vertrouwen in de regering en de politie is zoek en de kloof tussen de burger en de overheid wordt groter. We zijn enorm verdeeld. Te pas en te onpas klagen we over onze rechten, vrijheidsbeperking, vrijheid van mening en vrijheid van demonstreren. gedragen wij ons verwend of zijn we sterk individualistisch?

Artikel 1 van de grondwet gaat over het gelijkheidsbeginsel en discriminatieverbod. Dit grondrecht wordt op vele manieren niet na-geleefd, noch gehandhaafd. het antiracismedebat laait dan ook elk jaar weer op. Met schaamrood op de kaken geeft de belastingdienst toe dat er sprake was van etnisch profileren bij de toeslagenaffaire. bepaalde groepen voelen zich ongezien, ongehoord en ongekend. hoe vertaalt bovenstaande zich in de praktijk? hebben we de moed om onze collega of werkgever aan te geven in geval van discriminatie
of structurele ongelijkheid of zijn we bang voor het verlies van onze baan? Leraren durven gevoelige onderwerpen niet aan te snijden en voelen zich onveilig. De overheid zegt naast hen te staan, maar ferme taal van politici en daadkrachtige acties blijven uit. De regering zou meer verantwoordelijkheid en initiatief moeten nemen én moeten handhaven.

We mogen gerust bakkeleien en van mening verschillen, maar had een dodelijke virus niet voor eenheid moeten zorgen in dit land? Zolang wij onze zeilen niet bijstellen, zal deze storm niet gaan liggen. Ons gedrag is gevaarlijker dan het virus. verworven vrijheden gaan gepaard met verantwoordelijkheden en daar staan verplichtingen tegenover. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed en staat onder druk. Wat voor de een heilig is, wordt door een ander besmeurd. Wat voor de een traditie is, is voor een ander kwetsend. We begrijpen elkaar niet, we horen elkaar niet en we overschreeuwen elkaar.

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close