Columns

Het zijn de kleine dingen

De wereld van Koesma

De zomer staat voor de deur. Voor veel gezinnen is een onvergetelijke zomervakantie niet vanzelfsprekend. Simpelweg omdat er geen geld is voor verre vakanties en dure dagjes uit. Wie moeite heeft om rond te komen, moet ook in de vakantie ieder dubbeltje omdraaien.

De meeste ouderen zijn niet gebonden aan de dure zomerperiode en dat is voor mensen met een smalle beurs gunstig. Maar opa’s en oma’s die in de zomer op de kleinkinderen passen en hen mee willen nemen naar een attractiepark of de dierentuin, komen er al snel achter dat dat een duur grapje is. Gelukkig zijn er goedkopere alternatieven. Met een gezellige picknick in een recreatiegebied in de buurt houd je de kosten binnen de perken. En er zijn regelmatig aanbiedingen voor dagtochten met de trein of kortingsacties voor leuke activiteiten. Als je minder geld te besteden hebt, is het een sport om op koopjes te jagen en die zijn er volop!

Ook als je wel de financiële middelen hebt om op vakantie te gaan, is dat niet altijd haalbaar. De dingen die ons vroeger makkelijk af gingen, lijken nu soms een opgave. Afhankelijk van je fysieke conditie word je voorzichtiger als je ouder wordt. Sommige dingen durven we niet meer aan. Zoals eropuit met de camper, slapen op een matrasje in een tent, een stevige wandeling of een lange fietstocht. Is dat erg? Ik denk het niet. Ook dichterbij huis is het fijn, zeker als het zonnetje schijnt. Lekker veel buiten zijn, genieten van het weer en spontane invallen. Er is zoveel te bedenken waar je net zo gelukkig van kunt worden als van een verre reis. Tijd doorbrengen met familie en vrienden, de tuin opknappen, het interieur veranderen, opruimen en spullen doneren aan de kringloopwinkel. Een praatje met die ene buurman of die dame van de leesclub.

Veel dingen krijgen bij het ouder worden een andere betekenis en waarde. Wat je nu doet, doet ertoe! Een mens kan niet in een constante staat van gelukzaligheid zijn. Het zijn de mensen en momenten waar je gelukkig van wordt, die je blij maken. De stralende zon aan de horizon, mooie nieuwe herinneringen die gemaakt worden, omkijken naar degenen die wel wat hulp kunnen gebruiken: het is allemaal veel meer waard dan een verre vakantie of een duur uitstapje. Geniet van een fijne zomer en haal iets moois uit elke dag. De beste dingen in het leven kosten geen geld! ■

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close