Voor wie tijdens de kerstdagen iets feestelijks op tafel wil zetten, maar geen zin heeft om uren in de keuken te staan, hebben we een fijne tip van Eetcafé Spinoza. Het restaurant geeft een kijkje in de keuken met dit simpele, maar heerlijke vegetarisch gerecht. Een mooi alternatief voor de traditionele rollade. Eet smakelijk!
Wat heb je nodig?
• 1 hele flespompoen*
• 1 ui (gesnipperd)
• 2 tenen knoflook (fijngesneden)
• 75 gram rijst
• ½ theelepel piment
• 75 gram zongedroogde tomaten (in kleine stukjes)
• 1 handje gedroogde cranberry’s
• 1 handje gedroogde abrikoos (in kleine stukjes)
• 150 gram spinazie (vers)
• 1 theelepel tijm (gedroogd)
• (olijf)olie, peper, zout en kaneel
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Snij de pompoen in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en hol de pompoen goed uit met een lepel of mes tot je een ruime centimeter vruchtvlees over houdt tegen de schil zoals je kunt zien op de foto. Hou het vruchtvlees van de pompoen apart en snij dit in kleine blokjes (de zaadjes heb je verder niet nodig voor dit recept).
Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook even aan tot deze glazig beginnen te worden. Voeg dan de blokjes pompoen toe en bak tot deze iets zachter worden. Voeg de rijst toe samen met 200 ml water en de halve theelepel piment. Laat dit ca. 5 minuten even zachtjes koken. Doe de zongedroogde tomaat vervolgens bij de rijst en pompoen in de koekenpan, samen met de gedroogde cranberry’s en stukjes abrikoos. Voeg handje voor handje de spinazie toe samen met de tijm. Breng dit weer aan de kook en verder op smaak met peper, zout en een snufje kaneel. Kook dit tot de rijst gaar is en al het vocht verdampt is waardoor de vulling niet te vochtig is.
Schep de rijst in beide uitgeholde kanten van de pompoen en druk de helften op elkaar. Je kunt hem eventueel inbinden met wat keukentouw. Smeer de pompoen in met olijfolie en verdeel er naar smaak wat peper en zout over.
Pak de pompoen stevig in met aluminiumfolie en zet hem vervolgens voor 2 uur in de oven. Na de oventijd laat je de pompoen nog een kwartiertje uit de oven ingepakt in het aluminiumfolie en hierna kun je de pompoen voorzichtig uitpakken en in plakken snijden. ■