Zorg & Gezondheid

Leven weer op de rit

Iedereen die vragen heeft over onderwerpen als zorg, wonen, welzijn en inkomen kan daarbij kosteloos de hulp inroepen van een onafhankelijke cliëntondersteuner. Weinig mensen weten dat en dat is jammer. Want door omstandigheden kun je ineens de grip op je leven kwijt zijn. Een cliëntondersteuner kan dan helpen bij het vinden van oplossingen.

De gemeente Leeuwarden heeft het nodige geregeld om haar inwoners, ongeacht de leeftijd, te ondersteunen bij zorgvragen. Als je hulp nodig hebt en je kunt die hulp niet vinden in je omgeving, dan kun je gebruik maken van deze ondersteuning.

De sociale wijkteams en dorpenteams hebben buurt- en dorpskamers ingericht waar je terecht kunt voor hulp en een luisterend oor. Verder bieden MEE Friesland en Zorgbelang Fryslân gratis en onafhankelijke cliëntondersteuning aan. Het is helemaal aan jou of je met je zorgvraag naar een wijk- of dorpsteam gaat, of dat je liever de hulp inroept van een cliëntondersteuner.

De meeste cliëntondersteuners hebben een achtergrond als maatschappelijk werker. Ze beschikken over kennis van het aanbod in zorg en ondersteuning en ze weten de weg. Ze luisteren naar je wensen, zien mogelijkheden en bespreken waar en bij wie je hulp kunt krijgen. De meerwaarde van cliëntondersteuning is dat het onafhankelijk is; cliëntondersteuners zijn niet in dienst van de gemeente. Cliëntondersteuning is er ook voor mensen die onder de WLZ vallen.

Als het om ouderen gaat, zijn het vaak familieleden of mantelzorgers die contact opnemen met een clientondersteuner. Het eerste telefonische contact vindt altijd binnen twee tot vijf werkdagen plaats. Soms kan een hulpvraag al tijdens het eerste telefoontje opgelost worden. In andere gevallen volgt er een huisbezoek, een afspraak op kantoor of er is contact via (beeld)bellen. Dit is afhankelijk van de situatie. De inzet is in principe kortdurend.

Als cliëntondersteuner kan ik mensen een zetje geven om hen verder te helpen of bevestigen dat ze op de juiste weg zijn. Dat laatste kan ook al enorm helpen

  Tannie Peters – cliëntondersteuner Zorgbelang Fryslân

De cliëntondersteuner is geen hulpverlener, maar staat naast je en gaat met je in gesprek over de zorgvraag die er ligt. Dat kan van alles zijn.

  • “Ik wil een Pgb aanvragen voor mijn vader, maar het lukt me niet om de formulieren daarvoor in te vullen.”
  • “De dagbesteding van mijn partner is door corona weggevallen en ik wil graag weten of er alternatieven zijn.”
  • “We hebben binnenkort een keukentafelgesprek met de gemeente over de inzet van huishoudelijke hulp vanuit de WMO. Is er iemand die dat gesprek met ons kan voorbereiden en erbij aanwezig kan zijn?”
  • “Ik kom er niet uit met het wijkteam. Wie kan ik vragen als onafhankelijke bemiddelaar?
  • “ Ik ben mantelzorger van mijn ouders en het lukt me allemaal niet meer. Welke steun is er voor mantelzorgers?”

De ondersteuning is dus heel breed, maar altijd adviserend. Iedereen moet zelf de regie over zijn eigen leven kunnen houden.

Als cliëntondersteuner kun je iets bijdragen, waardoor mensen weer zelf verder kunnen. Niet uit handen nemen, maar samen naar oplossingen zoeken

Marjon Boersma – cliëntondersteuner MEE Friesland

Meer weten?

Op onderstaande website vind je veel informatie over cliëntondersteuning:

www.informatielangdurigezorg.nl/clientondersteuning/

Voor een afspraak bij een buurt- of dorpskamer:

Amaryllis 058-303 0401 of het Buurtservicepunt 06-348 43 569

Voor cliëntondersteuning:

MEE Friesland – 058 – 2 844 944 of Zorgbelang Fryslân085-4 832 432 (lokaal tarief)

Uit de praktijk

Tekst Riemie van Dijk

 Ineens de grip op het leven kwijt

Het echtpaar Schipper is gepensioneerd en heeft het fijn samen. De kinderen zijn de deur uit. De zoon woont om de hoek en de kleinkinderen komen regelmatig even aanwaaien. Hun dochter heeft een verstandelijke beperking en woont in een complex voor beschermd wonen in een nabijgelegen stad. Ze genieten van hun hobby’s en trokken er tot voor kort regelmatig op uit met de camper. Tot voor kort, want begin vorig jaar kreeg de heer Schipper moeite met traplopen en autorijden. “We schreven dat eerst toe aan het ouder worden”, vertelt zijn vrouw. “Maar na een traject vol onderzoeken bleek het Parkinson te zijn.”

Haar man krijgt nu medicijnen van de neuroloog, waar hij gelukkig goed op reageer. “Elke week ga ik naar een fysiotherapeut om te sporten”, zegt hij. “Muziek maken, wandelen en fietsen gaat jammer genoeg niet zo goed meer. Daar word ik chagrijnig van en dat reageer ik soms af op mijn vrouw. Iets waar ik naderhand natuurlijk altijd spijt van heb. Het onderhoud van onze tuin vol prachtige planten en het autorijden, komen nu ook helemaal voor rekening van mijn vrouw. Sinds kort is bij haar staar op beide ogen geconstateerd. Ze zal twee operaties moeten ondergaan. Dat roept vragen op: Hoe regelen we dat? Ze mag dan een tijdje niet bukken, zwaar tillen of autorijden.”

De zoon helpt zoveel als hij kan, maar hij maakt zich ook zorgen. Hoe moet het na moeders operaties? Hoe verloopt de ziekte van zijn vader? Kunnen zijn ouders blijven wonen in het dorp waar ze het zo naar de zin hebben? Moeten er alvast zaken geregeld worden voor zijn zus?

Blij verrast

Een goede vriend van het echtpaar geeft de tip om te bellen met een onafhankelijke cliëntondersteuner. “We waren blij verrast, want er waren geen kosten aan verbonden. De cliëntondersteuner kwam bij ons thuis, om zo een goed beeld van de situatie te krijgen. Hij stelde voor om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om onze situatie te verlichten. Met een Wmo-taxipas ben ik minder afhankelijk van mijn vrouw en kan ik mijn vrienden van het koor blijven ontmoeten. Hij vroeg me wat ik van het idee vond om één dag per week naar dagbesteding te gaan. Dan houdt mijn vrouw tijd voor zichzelf en kan ze haar vrijwilligerswerk blijven doen. Ik ga nu samen met mijn zoon kijken welke dagbesteding uit de omgeving mij aanspreekt.”

“De cliëntondersteuner adviseerde ons ook om bij de gemeente huishoudelijke hulp aan te vragen”, zegt mevrouw Schipper. “Dat ontlast mij, ook nadat ik hersteld ben van de staaroperaties. Hij wist ons bovendien te vertellen dat we samen met de gemeente kunnen onderzoeken welke woningaanpassingen mogelijk zijn om zo lang mogelijk in dit huis te kunnen blijven wonen. Binnenkort komt er iemand bij ons langs om daar samen met ons naar te kijken. Een week na zijn bezoek belde de cliëntondersteuner nog een keertje met de suggestie om onze zoon te vragen wettelijk vertegenwoordiger van zijn zus te worden. Dat wil hij wel, daarom gaat hij mentorschap en bewindvoering bij de rechter aanvragen. We zijn inmiddels een paar maanden verder en langzaam maar zeker krijgen we ons leven weer op de rit.

 

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close