Kunst & Cultuur

Ontdek Korea in het Princessehof

Vanaf zaterdag 16 oktober zet keramiekmuseum Princessehof Korea in de schijnwerpers. In de grote tentoonstelling KOREA. Poort naar een rijk verleden ontdek je de eetcultuur, popmuziek, schoonheidsidealen en rituelen van het land.

De tentoonstelling verbindt vroeger met nu. Er zijn make-updoosjes uit de 10e eeuw te zien, maar ook modern werk van Zuid-Koreaanse kunstenaars en een videoclip van Agust D, alias Suga van K-popsensatie BTS. Voor elk wat wils dus.

Moderne kunst

Yee Sookyung, Juree Kim en Kyung-Jin Cho laten betoverende sculpturen en installaties zien. In de Translated Vase van Yee Sookyung, aangekocht door het Princessehof, zijn scherven van keramiek aan elkaar gelijmd met goudlak volgens de Japanse kintsugi-methode. De installatie Swing Jam van Kyung-Jin Cho is een meditatieve totaalervaring: een bal die tussen aardewerken potten zweeft en ze zachtjes aantikt. Kyung-Jin maakte dit werk naar aanleiding van een aardbeving die Korea in 2016 trof.

Topstukken

Foto: Anne claire de Breij

Voor de tentoonstelling zijn tientallen topstukken uit het National Museum of Korea in Seoul naar Leeuwarden gehaald. Daarnaast zijn er stukken te bewonderen uit het Museum Volkenkunde in Leiden en het Gugak National Center in Seoul.

Opening door Guus Hiddink

Op 15 oktober wordt Korea. Poort naar een rijk verleden geopend door voormalig voetbaltrainer Guus Hiddink. Hij was in begin 2000 trainer van het Zuid-Koreaanse voetbalteam en leidde het zelfs naar de halve finale van het WK door onder andere Spanje en Italië te verslaan. Hiddink heeft nog steeds een sterke band met Korea. Hij is benoemd tot ‘everlasting hero’, ontving een eredoctoraat van de universiteit van Seoul en er is zelfs een voetbalstadion naar hem vernoemd. Zijn foundation legt voetbal- en speelveldjes aan voor kinderen met een handicap of sociale achterstand. Naast Guus Hiddink zal ook de ambassadeur van Zuid-Korea aanwezig zijn bij de opening. De tentoonstelling is van 16 oktober 2021 tot en met 22 augustus 2022 te bezichtigen.

Meer weten over de tentoonstelling? Klik dan hier.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close