Kunst & CultuurLeeuwarden

Op pad in je eigen stad

Muur van verbinding

Bij het Historisch Centrum Leeuwarden aan de Groeneweg staat de Muur van Verbinding, gevuld met duizenden reageerbuisjes. In 2018, toen Leeuwarden Culturele Hoofdstad was, waren deze buisjes te bewonderen in een kubus in de hal van het stadskantoor, maar
inmiddels hebben ze een nieuwe plek gevonden. De buisjes zijn gevuld met het DNA van Leeuwarden. Alle deelnemers aan het project hebben er iets ingestopt dat paste bij hun persoonlijke verhaal. Haren van de hond, strijkkralen, een foto van het ouderlijk huis, een sticker van Cambuur of een mooi gedicht. De buisjes zitten met een foto in een database en de bijbehorende verhalen zijn allemaal te lezen. Neem eens een kijkje bij dit bijzondere kunstwerk!
>>> www.dnaleeuwarden.nl

Bijzondere Street Art

Op verschillende plekken in Leeuwarden vind je prachtige muurschilderingen en er komen nog steeds nieuwe bij. Het kan zijn dat je er toevallig al een paar tegengekomen bent, maar je hebt vast ook een deel gemist. Ga daarom eens met de gids van A Guide to Leeuwarden op pad. De Street Art Free tour start iedere zondag om 14.00 uur vanaf het Oldehoofsterkerkhof, naast de ingang van Paviljoen Obe. Aan het einde van de rondleiding betaal je wat je de tour waard vindt. Je kunt de mooiste street art ook zelf ontdekken met de Street Art Map.
>>> www.aguidetoleeuwarden.nl/streetarttour-nl

 

Dorpstuin Snakkerburen

Net buiten de stad ligt de dorpstuin van Snakkerburen. Een prachtige plek, waar je niet alleen biologisch geteelde groente, fruit en bloemen kunt kopen, maar waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar culturele activiteiten plaatsvinden. Vanaf 29 juni tot en met 9 juli speelt in de dorpstuin de openluchtvoorstelling Nei Man van Raymond Muller. Een tragiekomedie die speciaal voor Snakkerburen is geschreven. De voorstelling gaat over een man die altijd volgens de regels geleefd heeft. Als hij te horen krijgt dat hij ongeneeslijk ziek is, begint zijn wereld te wankelen. Was dit het nu? Hij gaat op zoek naar de zin van zijn leven.
>>> www.iepenloftspulsnakkerbuorren.nl

Welkom in Heechterp

De wijk Heechterp in Leeuwarden is gebouwd tussen 1958 en 1963. Het was destijds een moderne wijk. Vanaf de jaren tachtig veranderde dat echter. Heechterp werd steeds vaker een ‘probleemwijk’ genoemd, maar dat beeld is veel te eenzijdig. Want het is ook een gastvrije en kleurrijke wijk, waar mensen uit veel verschillende culturen met elkaar samenleven. Van 21 mei tot en met begin juli staan er op acht pleinen in de wijk grote fotopanelen. Die maken onderdeel uit van het fotoproject ‘Welkom in Heechterp’. De foto’s zijn gemaakt door bewoners en professionele fotografen. Iedere zondag om 13.30 uur kun je vanaf het wijkcentrum aan de Egelantierstraat 5 aansluiten bij een rondleiding die gegeven wordt door mensen uit de wijk. Zij leiden bezoekers langs de fototentoonstelling, maar brengen ze ook naar de bezienswaardigheden van Heechterp. De foto’s geven een mooie indruk van Heechterp en haar bewoners. Van hun dromen, wensen en gewoontes. Zeker de moeite waard!
>>> www.welkominheechterp.nl

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close