In de laatste editie van onze krant stond een kerstrecept van Eetcafé Spinoza. De kerstdagen liggen al lang achter ons, maar we willen het recept toch graag delen. Je kunt de carrotcake als toetje maken, maar ook als lekkere traktatie.
Dit heb je nodig:
• 5 eieren
• 300 ml zonnebloemolie
• 250 gram lichte basterdsuiker
• 2 theelepels vanille-extract
• 300 gram zelfrijzend bakmeel
• snufje zout
• 2 theelepels kaneel
• 400 gram geraspte wortelen
• 125 gram walnoten
• boter om in te vetten
Topping:
• 400 gram roomkaas
• 100 gram boter op kamertemperatuur
• walnoten voor decoratie
• 150 gram poedersuiker
Benodigdheden:
• Mixer
• Springvorm ca 24 cm
Zo maak je de carrotcake:
1. Verwarm de oven op 180 graden. Klop de eieren, zonnebloemolie, basterdsuiker en vanille-extract een paar minuten met een mixer door elkaar.
2. Zeef het zelfrijzend bakmeel erbij, voeg zout en kaneel toe en schep het met een houten lepel door elkaar. Schep de geraspte wortels door het beslag. Hak de walnoten grof en schep ook door het beslag.
3. Leg een stuk bakpapier op de bodem van de springvorm en vet de randen goed in. Bestuif vervolgens lichtjes met zelfrijzend bakmeel of bloem. Giet het beslag in de vorm en bak de carrotcake 60 minuten in de oven, laat daarna afkoelen.
4. Mix de roomkaas en boter samen met het poedersuiker door elkaar tot een egale en romige frosting. Snijd de carrotcake als hij helemaal is afgekoeld horizontaal doormidden. Verdeel ongeveer de helft van de roomkaas frosting over de onderzijde en leg de bovenzijde er weer op. Besmeer nu de bovenzijde met de rest van de roomkaas frosting. Garneer de bovenzijde met een aantal halve walnoten. ■