LeeuwardenVan alles

Stichting Roelof Steinvoorte zet zich in voor het welzijn van Leeuwarder senioren!

Een vaarvakantie, een uitstapje naar Ameland en kerstpakketten: enkele voorbeelden van initiatieven die mede mogelijk zijn gemaakt dankzij bijdragen van de Stichting Roelof Steinvoorte. De stichting bestaat sinds 1993 en zet zich in voor het welzijn van ouderen in Leeuwarden. De Leeuwarder Seniorenkrant was erg benieuwd naar deze stichting en vroeg voorzitter Chris Vegter en secretaris Jet van Gelder er het een en ander over te vertellen. 

De Stichting Roelof Steinvoorte dankt zijn bestaan aan de nalatenschap van Roelof Steinvoorte. In zijn testament bepaalde hij dat zijn erfenis gebruikt moest worden om het welzijn van ouderen in Leeuwarden te bevorderen. Die erfenis bestond voornamelijk uit een aantal panden in de stad.
Chris Vegter is vanaf het begin betrokken bij de stichting. Destijds werd hij door de notaris benaderd. “Meneer Vegter is een van de bekendste architecten in de stad, dus het was niet meer dan logisch, gezien het bezit van de panden, dat er iemand met een meer dan amateuristische kennis van zaken nodig was”, zegt Jet van Gelder, docent klassieke talen op het Stedelijk Gymnasium. Ze kwam iets later bij de stichting. “Ik heb een prettig leven, maar realiseer me dat dat een kwestie van ‘geluk hebben’ is. Om die reden doe ik graag iets voor mensen die het minder breed hebben of die de weg naar hulp niet zo gemakkelijk vinden.”

Financiële hulp

De aanvragen die de stichting ontvangt, zijn zeer divers. Aanvragen van of voor één persoon worden niet in behandeling genomen. “Daar is onze stichting niet voor bedoeld. Wel steunen we andere clubs en stichtingen bij hun activiteiten. Wij geven financiële steun, zodat zij praktische hulp kunnen bieden”, legt Vegter uit. Zo sponsort de stichting bijvoorbeeld het Festival Swettehiem, de Zonnebloem en Roze Zaterdag. “4 het Leven organiseert normaal gesproken culturele uitstapjes, maar vanwege corona konden die niet doorgaan. In plaats daarvan belden vrijwilligers alle ouderen uit hun bestand op. Wij hielpen hen met een bijdrage om al deze gesprekken mogelijk te maken”, zegt Van Gelder. Ook aanvragen ten behoeve van ouderen vanuit wijkverenigingen of bewonersgroepen kunnen rekenen op een welwillend oor.

Een ander voorbeeld is de Stichting Missing Airmen Memorial Foundation. Deze stichting heeft als doel het markeren van crashlocaties waar zich nog vermiste vliegers kunnen bevinden en het registreren van die locaties als veldgraven en wilde een boekje uitgeven. Van Gelder: “Het lijkt misschien niet helemaal passen binnen de doelstelling, maar veel ouderen hebben een levendige belangstelling voor juist die periode uit de geschiedenis. Mijn buurvrouw bijvoorbeeld kon zich nog een neergestort vliegtuig herinneren. We kregen een presentexemplaar van het boekje dat ik aan haar heb gegeven. Ouderen toegang geven tot ‘hun’ geschiedenis is óók welzijn.”

Daarnaast helpt de stichting nieuwe activiteiten die zich richten op het welzijn van senioren met een steuntje in de rug. Van Gelder: “Soms heb je als club ook gewoon geld nodig om te beginnen, om een printer of briefpapier aan te schaffen.” Dankzij die bijdrage kunnen zich nieuwe plannen ontwikkelen.

Eenzaamheid onder senioren

Aan de hand van de aanvragen die binnen komen, kunnen de maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van ouderen afgelezen worden. “In het begin van het bestaan van de stichting was dat vooral de opkomst van de digitalisering. Een jaar of vijf geleden waren het thema’s als dementie en mantelzorg. En nu, vanwege corona, zie je vooral dat eenzaamheid onder ouderen een belangrijk onderwerp is”, vertelt Van Gelder. “Er zijn veel initiatieven voor senioren in Leeuwarden en dat is hartverwarmend. De stichting is nog niet zo bekend en dat vinden we jammer. We willen laagdrempelig zijn.”

Website

De website van de stichting, www.stichtingroelofsteinvoorte.nl, geeft meer informatie over de stichting. Ook zijn er een contactformulier en voorwaarden voor een aanvraag te vinden. ■

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close