ColumnsVrije tijd

Vrijwillig maar niet vrijblijvend

De wereld van Koesma

Ouders met uitdagende vraagstukken en opvoeddilemma’s die het even niet meer weten een duwtje in de juiste richting geven. Op prikkelde wijze laten zien dat er ook een andere denkrichting mogelijk is, aangezien kinderen heel goed weten hoe ze hun ouders moeten bespelen. Buitenlandse gezinnen ondersteunen om hun weg te vinden in Nederland en te leren aarden. Ik mocht kinderen, pubers, volwassenen én senioren bijstaan in hun groei en leerproces. Daarnaast heb ik vrijwilligers en stagiaires begeleid en opgeleid. Sommige mensen denken dat vrijwilligerswerk vrijblijvend is, maar zo ervaar ik dat niet. Zeker niet als je de verantwoordelijkheid hebt over een groep kinderen.

Ik doe al jaren vrijwilligerswerk, in diverse functies, bij verschillende organisaties. Dat doe ik nog steeds met veel passie en plezier. Waar ik ook woon in Nederland, ik zoek altijd een mooi project dat bij me past in de fase van mijn leven waarin ik me bevind. Het coachen van mensen heeft altijd een belangrijke rol gespeeld.

Om vrijwilligerswerk te kunnen doen moet je goed in je vel zitten. Je moet de ruimte hebben om tijd en aandacht aan een ander te geven, want als je glas leeg is heb je niks om te delen. Vrijwilligerswerk is geen eenrichtingsverkeer; het brengt mij ook veel. Het is zinvol werk dat voldoening geeft, waarbij mensen je in vertrouwen nemen. Je maakt een verschil in iemands leven, hoe klein of groot dat ook is en de dankbaarheid is zichtbaar. Al doende en gaande leer je andere culturen kennen. Eten, drinken, muziek en verhalen delen heeft een verbindend effect. Vooral in deze tijd is het belangrijk dat we begrip hebben voor elkaars achtergrond.

Nederland heeft vrijwilligers in alle leeftijden; mannen en vrouwen van diverse culturen. Ze zijn enorm belangrijk voor de samenleving. Helaas is het percentage vrijwilligers de laatste tijd flink gedaald en dat is spijtig. De meeste mensen hebben het goed in dit land. Maar ondanks dat Nederland een rijk land is, zijn er toch veel mensen die het zwaar hebben. Die niet kunnen rondkomen, zich niet kunnen redden, niet om hulp durven te vragen of over het hoofd worden gezien. Het zal je maar overkomen. Ik geloof in het idee dat we ons over elkaar moeten ontfermen. ■

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close