Kunst & CultuurLeeuwarden

Geniet de komende dagen van het magische Tolworld!

Luchttheater in Leeuwarden

Leeuwarden is donderdag, vrijdag en zaterdag decor van de betoverende wereldpremière van Tolworld. Tolworld is een unieke samenwerking tussen het Vlaamse theatergezelschap Theater Tol en Friese kunstenaars. Speciaal voor Leeuwarden is een voorstelling op maat samengesteld die bestaat uit drie shows en een magische wandelroute. Het thema van is erg actueel: mensen die graag bij elkaar willen zijn, maar elkaar niet altijd kunnen bereiken. 

Op grote hoogte

Het luchttheater trekt op grote hoogte, zo’, 30-40 meter, aan je voorbij. Engelen bewegen zich tussen hemel en aarde, fietsers trappen door de lucht en dansers stijgen tot grote hoogtes. Allemaal in adembenemende kostuums. De bijzondere installaties waarop de shows zich afspelen worden door kranen ver boven het water van de Prinsentuin getild. De route start bij de Noorderbrug, waar tijdens Pedaleando Hacia el Cielo fietsers letterlijk balanceren tussen hemel en aarde tegen een schitterend decor van filmbeelden op grote doeken. Vervolgens word je langs het water geleid over de Noordersingel, waar een tweede kraan de show Garden of Angels tot grote hoogte tilt en je getuige bent van een wel heel bijzondere bruiloft. Tot slot komen alle werelden samen in een spetterende finale bij Hotel Watercage, waar hoog in de lucht een strijd tussen hoofd en hart wordt uitgevochten.

“Een avond Tolworld is een avond even weg van de werkelijkheid. Je belandt in een andere wereld. Een wereld vol verlangen, heimwee, fantasie, verbondenheid en hoop. Na afloop ga je met vertrouwen en een grote glimlach weer naar huis”, aldus Charlotte Seuntjes, artistiek leider van Theater Tol.

Er is ook nog een randprogramma met bijzondere rondvaarten langs de wandelroute, georganiseerd door Stichting Praamvaren.

Joop Mulder

Wijlen Joop Mulder heeft in de aanloop naar het evenement de voorstelling mede vormgegeven. Hij programmeerde ruim twintig jaar geleden het toen nog prille gezelschap uit Antwerpen op zijn festival Oerol. Hij hield contact met Charlotte Seuntjens. Mulder daagde haar uit om iets speciaals te creëren op verschillende locaties in Leeuwarden, voor een beleving die veel verder gaat dan een voorstelling.

De voorstellingen zijn gratis toegankelijk en vinden in de avond plaats van 20:00 tot 23:00 uur. Meer informatie vind je hier.

Over Theater Tol
Theater Tol reist al sinds 1998 de hele wereld over. Het gezelschap uit Antwerpen trad op in meer dan 30 landen, van Noorwegen tot Australië en van Canada tot Griekenland. Met beelden, spel en muziek beeldt Theater Tol de meest bijzondere voorstellingen uit. Er wordt nauwelijks gebruik gemaakt van gesproken tekst. Vaak is de locatie de basis voor de voorstellingen: Theater Tol gebruikt de fysieke mogelijkheden van een locatie, maar ook de geschiedenis en sociale context als inspiratiebronnen bij het creëren van een voorstelling.

Foto: Theater Tol

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close