Van alles

Terugkijktip: Hollandse Zaken ‘Je kleinkind niet meer zien’

Tienduizenden grootouders in Nederland zien hun kleinkinderen niet meer. De reden is vaak een vechtscheiding of ruzie in de familie. Voor veel ouderen een groot en onzichtbaar verdriet.

Stel je voor dat je oma bent en geen idee hebt hoe het met je kleinzoon gaat. Dat je als opa nooit een verhaaltje voor kunt lezen aan je kleindochter of met haar eendjes kunt voeren in het park. Geen bezoekjes, geen berichtjes, geen contact. Vaak staan de grootouders die het overkomt met lege handen, want alleen als ze bij een rechter kunnen aantonen dat ze een grote rol speelden in het leven van hun kleinkinderen, maken ze kans op iets van een omgangsregeling. Een situatie die niet alleen enorm verdrietig is voor de grootouders, maar ook voor de kleinkinderen.

In reclames zien we vrijwel altijd gelukkige families en op verjaardagen laten opa en oma maar wat graag foto’s zien van ‘hun’ dierbare kleintjes. Maar hoe vaak wordt er gesproken over bovenstaand verdriet? Het tv-programma Hollandse Zaken doorbrak het taboe in de aflevering ‘Je kleinkind nooit meer zien’, die op 31 juli jl. uitgezonden werd. Simône vertelt in de uitzending dat ze al jaren geen contact meer heeft met haar dochter. Daardoor ziet ze haar kleindochter ook niet meer. Jan heeft zijn drie kleinkinderen ook al jaren niet meer gesproken. Hij vindt het vreselijk dat zijn pas overleden vrouw Wil hen nooit meer heeft kunnen zien. Kleindochter Anouk zag haar opa en oma heel lang niet. Pas na de scheiding van haar ouders werd de relatie hersteld. Margriet verbrak het contact met haar ouders. Ze realiseert zich dat deze beslissing ook consequenties heeft voor haar eigen twee kinderen.

Je kunt Hollandse Zaken ‘Je kleinkind nooit meer zien’ hier terugkijken.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close