Kunst & Cultuur

‘Wy koenen der noch wol ien by ha’

Openluchtexpositie over Joodse onderduikkinderen

Burgemeester Jannewietske de Vries van de gemeente Súdwest Fryslân opende deze week in Sneek de expositie ‘Wy koenen der noch wol ien by ha’ (bij ons kon er nog wel eentje bij). Ze deed dit samen met Fred van Vliet, die als jongetje naar Sneek werd gesmokkeld en daar de oorlog overleefde. Ze onthulden een portret van Van Vliet op de muur van Singel 29, het onderduikadres waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef. De opening werd prachtig omlijst door klarinettist Gerbrich Meijer.

De expositie bestaat uit levensgrote portretten van Joodse kinderen die in Friesland ondergedoken zaten. De foto’s verbeelden het contrast tussen toen en nu: destijds zaten de kinderen weggestopt, nu kan iedereen hun gezichten zien. Daarnaast laat de serie de enorme gastvrijheid zien van Friese gezinnen, die met gevaar voor eigen leven besloten een Joods kind in huis op te nemen.

De portretten zijn de komende twee maanden vrij toegankelijk op veertien plekken te bekijken. Naast Sneek zijn ze ook te vinden in onder andere Leeuwarden, Raerd, Holwerd en Ferwerd. Je kunt zelf je route samenstellen via deze website.

De terugkeer van de Joodse kinderen is een project van Stichting De Verhalen, in het kader van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog en de viering van 75 +1 jaar vrijheid. De oorlogsgeschiedenis van meer dan 200 Joodse onderduikkinderen staat daarbij centraal. Naast een fototentoonstelling is er ook een documentaireserie, een podcastserie, een live tv-uitzending en een online lezingenserie voor Friese basisscholen.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close