Bewegen is goed voor iedereen, maar voor een parkinsonpatiënt is het extra belangrijk. Het op peilhouden van conditie, kracht en balans heeft een positief effect op de gezondheid, waardoor patiënten gemiddeld langer zelfstandig kunnen blijven functioneren. Daarom biedt Stichting Parkinson in Beweging in Friesland sport- en bewegingsactiviteiten aan, zoals dansen, Nordic Walking, boksen en, binnenkort, yoga.
Boksen ligt zo op het eerste gezicht niet echt voor de hand en dus ga ik op een zonnige maandagochtend naar boksschool Frisia in Leeuwarden om een kijkje bij een les te nemen. Daar tref ik onder andere Peter van Dijk (63) en Jan Willem Kappelle (65). Ze zitten in het bestuur van Stichting Parkinson in Beweging en boksen sinds 2018 twee keer in de week, samen met andere parkinsonpatiënten.
Het duurt vaak lang voordat er een diagnose wordt gesteld
Met een hersenziekte gaan boksen, dat lijkt op het eerste gezicht niet echt logisch. “Dat horen we heel vaak”, zegt Jan Willem. “Maar we slaan elkaar echt niet op het hoofd. Het gaat om kracht, conditie, balans en coördinatie. En dat is juist heel goed als je Parkinson hebt. Jan Willem werkte voorheen als internist in het MCL. Hij kreeg in 2018 de diagnose Parkinson, maar vertelt dat er al eerder lichte verschijnselen waren. “Dat is achteraf natuurlijk makkelijk praten. Op dat moment had ik dat niet in de gaten.” Het duurt bij veel patiënten lang voordat er een diagnose wordt gesteld, omdat de beginklachten veelal vaag zijn. Dat geldt ook voor Peter. “Als ik erop terugkijk, dan moet het bij mij al begonnen zijn in 2011, maar het werd pas een paar jaar later vastgesteld”.
Combinatie Van medicatie en bewegen
Het ziekteproces van de beide mannen is stabiel. Ze zijn goed ingesteld op hun medicatie en twijfelen er niet aan dat ze zonder het medicijn Levodopa veel meer moeite zouden hebben gehad met lopen en bewegen. Peter: “Als je de ziekte van Parkinson hebt, dan heb je een tekort aan dopamine. Je kunt door medicatie dopamine toevoegen, maar ook door sporten. Dat voorkomt dat je teveel medicijnen hoeft te slikken.” Hij kijkt naar zijn buurman. “Zeg ik dat zo goed?” Jan Willem knikt bevestigend. “Bewegen heeft minder invloed dan medicatie, maar ik geloof heilig in de combinatie van die twee. Als we op de bank waren blijven zitten, dan hadden we nu meer Levodopa geslikt. Dat kun je wel met zekerheid zeggen. Sporten werkt vertragend op het ziekteproces. Of dat nou boksen is, of een andere manier van bewegen.”
Met het bewegingspatroon van de beide mannen zit het wel goed. Peter doet via de Stichting ook nog mee aan Nordic Walking en hij golft, Jan Willem fietst iedere dag een uur “Alles helpt. Maar je moet wel iets kiezen dat je leuk vindt, anders houd je het niet vol. Als je ergens plezier aan beleeft, heeft dat een positieve invloed op de ziekte. En boksen is echt heel leuk.”
Geen verschil
Er wordt door de mannen geconcentreerd en vol overgave gebokst (er zijn helaas nog geen vrouwelijke boksers bij de groep van Parkinson in Beweging). Trainer Piet Rozendaal roept kreten als “petsen, linkse directe en vrij inviteren” en iedereen weet precies wat dat betekent. Piet volgde een speciale cursus om op een verantwoorde manier boksles te kunnen geven aan mensen met de ziekte van Parkinson. Hij is duidelijk helemaal in zijn element. “Het is toch ook geweldig?” zegt hij enthousiast. “Ik haal hier enorm veel voldoening uit en ik ben er trots op dat dit in onze boksschool kan.” Hij laat boksers met en zonder de ziekte regelmatig tegen elkaar sparren en dat kan prima. “De parkinsonpatiënten hebben nu veel meer kracht en balans dan een paar jaar geleden. Toen was het allemaal nog wat houterig. Er is echt een ontwikkeling zichtbaar”. Ik moet ook eerlijk toegeven dat ik niet had kunnen zeggen wie van de groep Parkinson heeft, als ze niet een speciaal T-shirt hadden gedragen. Veel patiënten hebben moeite met hun balans, maar ik merk er weinig van. “Er is bij mijn weten nog nooit iemand gevallen”, zegt Peter. Jan Willem vult aan: “Hoe meer je je reactievermogen en spierkracht traint, hoe kleiner de kans dat je valt. Als je niet gaat bewegen omdat je bang bent om te vallen, dan span je het paard achter de wagen.
Meer weten?
Boksen is vooral geschikt voor parkinsonpatiënten die in het begin van het ziekteproces zitten. Maar Stichting Parkinson in Beweging biedt ook andere sporten aan, zoals dansen, Nordic Walking en yoga. Niet alleen in Leeuwarden, maar ook op andere plekken in Fryslân. Neem gerust contact op voor bijvoorbeeld een gratis
proefles. Dansen is ook geschikt voor mensen die rolstoelgebonden zijn. Wil je de digitale nieuwsbrief ontvangen? Dan kun je je aanmelden via onderstaand mailadres. Zo blijf je op de hoogte van alle activiteiten!
Stichting Parkinson in Beweging www.parkinsoninbeweging.nl
Foto’s: Simon van der Woude