Vrije tijd

Zo word (of blijf) je digitaal vaardig

We leven in een tijd waarin de computer en smartphone niet meer weg te denken zijn. Wie ermee opgegroeid is, heeft het swipen, klikken, surfen en browsen vaak al jong onder de knie. Voor ouderen is de digitale technologie nieuw. Sommige mensen zijn een beetje huiverig voor al die nieuwigheid of ze hebben gewoon geen zin om zich erin te verdiepen. Maar als je dat wel doet, gaat er een wereld voor je open die anders gesloten zou blijven.

Digitaal vaardige ouderen kunnen via whatsapp, social media, mail of facetime contact onderhouden met de kinderen en kleinkinderen. Tijdens de coronacrisis hebben we gezien hoe belangrijk het is om op afstand in verbinding met  elkaar te kunnen blijven. Natuurlijk is het nog altijd het fijnst om andere mensen in levenden lijve te spreken. Maar het één sluit het ander niet uit. Tussen de momenten door dat je je familie of vrienden in het echt ziet, kan het ook leuk zijn om hun activiteiten op facebook te volgen of om dingen uit te wisselen via de app. Je hoeft het niet te zien als vervanging van, maar als een extra mogelijkheid om betrokken te zijn bij elkaars leven.

Veranderende samenleving

De samenleving is aan het veranderen. Online bankieren is bijna een must geworden, omdat steeds meer bankkantoren sluiten. Ook veel andere regeldingen gaan tegenwoordig digitaal. Voor sommige ouderen lijkt deze ontwikkeling een onoverkomelijke drempel. Maar met een beetje basiskennis op het gebied van computers en smartphones kom je echt al een heel eind. Met als voordeel dat je niet afhankelijk bent van anderen.

De online wereld kan ook heel leuk zijn

Angst voor het onbekende kan er voor zorgen dat je als oudere het liefst ver weg blijft van al die technische snufjes. Dat is heel begrijpelijk. De digitale wereld brengt gevaren met zich mee, zoals phishing en andere oplichtingspraktijken. Maar het is ook zo dat hoe groter je digitale vaardigheid is, hoe kleiner de kans dat er dingen misgaan. En als je eenmaal de voordelen hebt ontdekt, kom je er waarschijnlijk achter hoe leuk de online wereld kan zijn!

Tips om digitaal vaardiger te worden

Er zijn heel veel organisaties die hulp aanbieden aan ouderen in de vorm van cursussen of toegankelijke informatie. We zetten alle initiatieven graag even voor je op een rijtje:

Cursus volgen bij dbieb

dbieb biedt regelmatig gratis cursussen aan op het gebied van digitale vaardigheid, op verschillende locaties in de gemeente. Tijdens het volgen van de cursus Leren Computeren leer je in tien lessen basisdingen als een mail versturen met een bijlage, een online aankoop doen of het aanmaken van een sterk wachtwoord. Tussendoor kun je thuis aan de slag op de website oefenen.nl. Je kunt je via de website én bij de balie van dbieb aanmelden voor de cursus Leren Computeren.

Oefenen.nl

Met de Klik & Tik programma’s op oefenen.nl kan iedereen op een laagdrempelige manier leren omgaan met de computer, het internet en sociale media. Je leert in stapjes digitale vaardigheden: een computer of tablet aan- en uitzetten, omgaan met de muis, klikken, slepen, scrollen. Daarna ga je het internet op. Om websites te zoeken, iets te kopen, een reisje te boeken of foto’s te uploaden.

Seniorweb

SeniorWeb is een landelijke vereniging zonder winstoogmerk. Hun missie is om senioren het gemak en plezier van de digitale wereld te laten ontdekken. Op de website www.seniorweb.nl vind je heel veel praktische informatie. Als je lid wordt kun je de online cursussen volgen, maar er is ook genoeg gratis materiaal. Vrijwilligers van SeniorWeb geven cursussen in het hele land, ook in Leeuwarden en omgeving. Tip: volg Seniorweb op Facebook, daar wordt heel veel bruikbare informatie gedeeld!

Welkom online

Welkom Online is een gratis (online) lesprogramma voor 65-plussers die digitaal vaardig(er) willen worden. Het lesprogramma is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds, VodafoneZiggo en ASML en wordt ondersteund door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De Welkom Online workshops van anderhalf uur worden op locatie gegeven en er staat iedere keer een ander thema centraal. Onder begeleiding van een door het Nationaal Ouderenfonds geworven en getrainde vrijwilliger ga je samen oefenen. Je leert bijvoorbeeld hoe je moet videobellen, hoe je foto’s kunt delen en een QR-code kunt scannen. Wil je weten wanneer er een Welkom Online workshop bij jou in de buurt is? Neem contact op via 088 344 2000 of stuur een e-mail naar info@ouderenfonds.nl. Neem ook eens een kijkje op www.welkomonline.nl. Daar vind je veel snelle tips en je kunt er, nu of na de workshop, zelfstandig (verder) oefenen.

Voor zorgprofessionals

Werk jij in de zorg en heb je moeite met alle technologie waarmee je te maken hebt, zoals elektronische cliëntendossier, vergaderingen via Teams en online roosters? Neem dan eens een kijkje op de website www.digivaardigindezorg.nl.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check dit ook
Close
Back to top button
Close
Close