Financieel

Voorkom dat je de schulden van een nalatenschap moet betalen

Na-Leven - Hannie Schuurman, RegisterExecuteur

Iedereen wordt vroeg of laat geconfronteerd met de dood. Wanneer iemand overlijdt, komt er veel op nabestaanden af. Allereerst de uitvaart en vervolgens moet duidelijk worden wie de erfgenamen zijn. Zij dienen handelingsbevoegdheid te krijgen in de nalatenschap.

Na de uitvaart begint voor erfgenamen de afwikkeling. Abonnementen stopzetten, bankrekeningen omzetten, verzekeringspolissen innen, belastingzaken afhandelen en misschien wel een huis leeghalen. Het is begrijpelijk dat je als erfgenaam direct aan de slag wilt. Toch is het belangrijk om niet te snel te handelen. Dat kan soms namelijk betekenen dat je aansprakelijk wordt voor schulden van de overledene en dat je deze schulden uit eigen zak moet betalen. Dit kan het geval zijn als je de nalatenschap zuiver aanvaardt.

Een verhaal uit de praktijk laat de gevolgen zien van (te) snelle acties.

Een erfgenaam kocht met geld van de overledene voor dertig euro gebak voor het personeel van het verzorgingstehuis en voor honderdvijftig euro aan cadeaubonnen voor de alfahulp. Ook werden spullen uit het (huur)huis aan de kringloopwinkel geschonken. Een schuldeiser probeerde deze erfgenaam later aansprakelijk te stellen voor schulden van de overledene. Omdat de erfgenaam handelingen had verricht die gezien konden worden als zuivere aanvaarding van de nalatenschap. Dit geschil werd tot de Hoge Raad uitgevochten.

Heb je als erfgenaam geen zekerheid over de omvang van de nalatenschap en bestaat het risico dat deze negatief is, dan is beneficiair aanvaarden de verstandigste keuze. Dit kun je zelf regelen. Denk niet direct dat de nalatenschap wel positief zal zijn als er een woning is. Een hypotheekschuld is uiteraard snel te achterhalen, maar asbestplaten tussen verdiepingen of muren zijn niet altijd zichtbaar. En wat denk je van een hypotheekvrije woning op een perceel met vervuilde grond? Saneringskosten kunnen flink oplopen.

Twijfel je of je een erfenis moet aanvaarden? Neem dan gerust contact met me op via 06-22265493. Met professionele betrokkenheid, deskundigheid én menselijke warmte leid ik je door de juridische-, administratieve en fiscale aspecten van de afwikkeling heen. Ik hoor erfgenamen vaak zeggen: daar had ik zelf écht niet bij stilgestaan. ■

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close